Certifieringen som rangordnar de nära 60 lagen i Tipselitverksamheten utgår från åtta olika verksamhetsområden, listade som A-H, inom respektive förening. Skillnaderna mellan klubbarna är liten inom de allra flesta områdena, men det finns två som särskiljer sig. Tränar- och Ledarorganisation samt Sportsliga resultat av ungdomsverksamheten.
Under den årliga akademichefskonferensen i Halmstad, som går av staplen i samband med Elitpojklägret, så redovisades en rapport på dryga 130 sidor om Tipselits verksamhetsår 2015, med fokus på Certifieringen. Rapporten jämför de medverkande lagen mot varandra men även mot sig själva och föregående års siffror.
Verksamhetsområde C står för Tränar- och Ledarorganisation och innebär att varje klubb som medverkar i Tipselitnätverket bland annat måste eller bör ha en ansvarig för klubbens ungdomsakademi åldrarna 8-19 år, en sportslig koordinator samt en huvudansvarig tränare för Tipselitverksamheten och huvudtränare för föreningens trupper 8-16 år. Klubbarna får sedan poäng beroende av hur många av punkterna som klubben uppfyller. Hammarby toppar C-tabellen med 212 av maximala 250 poäng.
– Det är tack vare våra skolsamarbeten. Skolsamarbetena ger oss möjligheten att anställa tränarna och det ger i sin tur oss möjlighet att jobba med mer kontinuitet i tränartillsättningen. Vi har fått behålla de tränarna som vi har velat behålla år efter år. Och vi har då även kunnat jobba långsikt med tränarnas utbildning, säger Peter Kleve, akademichef i Hammarby.
Varje verksamhetsområde förutom område H, de sportsliga resultaten av verksamheten, har ett maxtak. Där av så utgör område H den allra största skillnaden. Klubbarna får poäng per år i klubben som en spelare gjort när denne debuterar i Allsvenskan, Superettan, i svenskt eller utländskt A-landslag eller U21-landslag. Spelare måste dock ha gjort minst en hel säsong i klubbens akademi mellan ålder 12-19 år för att få poäng över huvud taget. Ingen poäng delas ut om en spelare under 19 år värvas direkt till en förenings A-trupp. Klubben får poäng för spelaren i fråga så länge denne är aktiv.
I kategorin H har Brommapojkarna allra flest spelare med 56 stycken. Det ger i sin tur 2876 poäng i Certifieringen och en total förstaplats för BP, med totalpoängen 3778 poäng, bland de 60 klubbarna.
– Klubben är känd för att satsa på unga fostrade spelare i A-laget. BP säljer spelare utomlands hela tiden och har starka förbilder i stora klubbar och i landslaget. Därför tror andra unga spelare att dem kan göra detsamma, har BP:s avgående akademiansvarig Thorlakur Arnason tidigare sagt till Svensk Elitfotboll.
Rangordningen av klubbarna ska inte ses som en tävling mellan klubbarna utan mer som en värdemätning för den egna klubben hur den står sig i konkurrensen, hur klubben dokumenterar sin verksamhet och hur klubben utbildar och fostrar unga fotbollsspelare.
– Det gäller att se ungdomsverksamheten som utbildning. Den dokumenteringen som beskrivs är den kurs och utbildningsplan som den enskilda föreningen beskriver för hur de ska bedriva sin verksamhet. Certifieringen beskriver vissa ramar men inom dessa kan varje förening hitta sin egen väg för hur de ska nå upp till utbildningsnivån, säger Thomas Lyth, ansvarig för Certifieringen.
Annat som diskuterades på akademichefskonferensen var eventuella ändrade framtida krav på Certifieringen, fotbollspsykologi och Svensk Elitfotbolls tre sportsliga kärnfrågor i hur man förlänger säsonger, får talanger att stanna längre i Sverige, samt hur talanger ska ta det sista steget från talang till stjärna.
Certifieringen 2015 i siffror:
Totalpoäng:
IF Brommapojkarna (3778)
Malmö FF (3010)
Helsingborgs IF (2471)
AIK (2374)
IF Elfsborg (2357)
IFK Göteborg (2350)
BK Häcken (2254)
C: Tränar- och Ledarutveckling:
Hammarby IF (212)
Djurgårdens IF (206)
Malmö FF (200)
AIK (199)
IFK Göteborg (191)
H: Sportsliga resultat av verksamheten:
IF Brommapojkarna (56 registrerade spelare)
IF Elfsborg (39)
BK Häcken (38)
Malmö FF (38)
IFK Göteborg (36)
Helsingborgs IF (33)
AIK (31)
740 Tipselitfostrade aktiva spelare totalt 2015 (Ca 60% av Elitspelarna i Sverige)
252 av dessa spelade i Allsvenskan.
324 av dessa spelade i Superettan.
147 av dessa spelade på någon nivå i utlandet.
17 av dessa spelade i Div.1 i Sverige eller lägre.
69 spelare från Tipselit har gjort tävlingslandskamper för A-landslag
78 spelare från Tipselit har gjort träningslandskamper för A-landslag
32 spelare från Tipselit har gjort tävlingslandskamper för U21
22 spelare från Tipselit har gjort träningslandskamper för U21
27 spelare har gjort landskamper i ett annat landslag än det svenska
Certifieringen finns till för att:
– kvalitetssäkra klubbarnas arbete med spelarutveckling i åldern 8-19 år
– identifiera klubbarnas egna utvecklingsområden
– stödja och i dialog medverka till klubbarnas eget utvecklingsarbete
– skapa en stimulerande manual för de deltagande föreningarna
– skapa tydlighet gentemot styrelse, sponsorer, spelare, föräldrar, andra klubbar, kommun etc.
– underlätta för föreningen att identifiera sin roll inom den svenska fotbollen
– framhålla spelarutbildning och ledarutbildning som de viktigaste faktorerna
– höja kvaliteten på spelarutvecklingen i ett internationellt perspektiv
– Certifieringen ska vara ett levande dokument och ständigt utstå ifrågasättande och utvärdering. Ändringar i certifieringsmodellen skall först analyseras och beslutas i akademichefsgruppen
Läs mer om certifieringen på tipselit.se
Fakta Tipselit:
Tipselit är ett mer än 20-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger.
Läs mer på tipselit.se