Belgisk fotboll visar sympati med svensk fotboll efter terrordådet i Bryssel som kostade två svenska supportrar livet och som skadade en. I kommande omgång kommer alla matcher i belgisk fotboll att föregås av en tyst minut.

Svenska Fotbollförbundet uppmanade efter terrordådet i Bryssel all svensk fotboll att hedra de drabbade svenskarna med en tyst minut och att spela i sorgband, något som kommer att ske i Allsvenskan och Superettan i hela omgång 27. Nu står det klart att den belgiska fotbollen kommer att genomföra samma manifestation för att visa sympati med det som skedde i samband med landskampen Belgien – Sverige.

– Det belgiska förbundet och de belgiska supportrarna visade stort stöd till oss redan i samband med händelserna i måndags kväll och det har fortsatt de senaste dagarna. Att de nu också manifesterar i samband med matcher i de egna ligorna och visar att de, precis som vi, tänker på offren och deras anhöriga, den gesten tar vi emot med stor tacksamhet och uppskattning, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet.

– Det finns inga ord som kan beskriva sorgen efter det som hände i Bryssel. I det här finns inga vinnare. Vi är tacksamma för det stöd som belgiska ligan och deras kollegor visar. Fotbollen går ihop och fungerar som enande kraft i stunder som dessa, säger Johan Lindvall, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

– Attacken mot två svenska fotbollsfans måndagen den 16 oktober chockade hela fotbollsvärlden. Även i turbulenta och osäkra tider har vår sport alltid samlat människor från hela världen. För att lyfta fram enigheten i det internationella fotbollssamfundet kommer en tyst minut att hållas nästa matchdag på belgiska och svenska fotbollsplaner. Med denna gest vill vi uttrycka vår solidaritet med de drabbade supportrarna och deras familjer och med alla oskyldiga offer för aktuella konflikter och våld, säger Lorin Parys, CEO på belgiska Pro League.

– Måndagen den 16 oktober är etsad i vårt minne som dagen då fotbollens hjärta slogs itu, men också som dagen då rivalitet gav plats för enhet och samhörighet. Matchen stoppades, men sorgen kommer att bäras för alltid. Det är därför vi den kommande helgen vill visa våra svenska vänner att vi stöttar dem, och hjälper till att bära deras förlust. För just det är fotbollens kraft: att föra människor samman, tvärsöver gränser, säger Manu Leroy, tf generalsekreterare på belgiska fotbollförbundet.

Svensk fotboll och belgisk fotboll tackar fotbollssupportrar i Sverige, Belgien och världen över för visad sympati i detta ögonblick.