Sveriges P17-landslag är i kvartsfinal i EM-slutspelet i England. Detta sedan förhandsfavoriten England besegrats med 1-0 i den direkt avgörande gruppspelsmatchen. Matchvinnare blev IFK Göteborgs Rasmus Wikström som gjorde matchens enda mål.

Efter inledande segern med 2-0 mot Slovenien och förlusten med 2-1 mot Norge så krävdes en seger i den direkt avgörande gruppspelsmatchen mot Portugal för att Sverige skulle gå vidare från gruppen. En på förhand mycket tuff uppgift mot gruppfavoriten, men Sverige lyckades och spelar nu kvartsfinal i EM-slutspelet mot Italien på söndag.

Portugal inledde piggast och hade det mesta av bollen i början av matchen. Sverige åt sig dock in i matchen och fick till några fina anfall och skapade två hörnor. På den andra small det till.

BP:s Fredrik Hammar slog en lång hörna på bortre stolpen. Benjamin Nygren från IFK Göteborg skickade tillbaka den mitt in i gröten igen framför mål. Efter lite flipperspel tråcklade högerbacken och klubbkompisen till Nygren, Rasmus Wikström in bollen i mål. Än en gång fick Sverige en härlig start, 1-0 i den 16:e minuten.

Sverige fortsatte att spela förtroendeingivande samtidigt som portugiserna blev lite småstressade. Efter dryga 20 minuter stod Halmstad BK:s Simon Andersson för en vital räddning. Portugal spelade sig igenom och fick ett bra skottläge inne i straffområdet. Felix Correia drog till, men Andersson hann ner och gjorde en fin räddning.

I halvtid hade Sverige en 1-0-ledning som även betydde att laget var i kvartsfinal med en halvlek kvar att spela. Detta efter en riktig kämpainsats av hela laget.

Sverige fortsatte att kriga på även i andra halvlek och sprang något kopiöst. Portugal försökte och försökte, men Sverige stod upp bra. Efter dryga timmen var de nära en kvittering. Efter ett snabbt kombinationsspel hamnade bollen hos Goncalo Ramos vars skott rullade precis utanför bortre stolpen.

Sverige pallade trycket, slog Portugal och är klara för kvartfinal. Därmed har Blågult lyckats ta sig vidare från gruppen vid samtliga tre tillfällen Sverige har deltagit i U17-EM

Vilka Sverige får möta i kvartsfinalen bestäms senare i kväll när grupp A avgörs. Lagen i den gruppen är England, Italien, Schweiz och Israel.