Det sensationella och glädjande svenska EM-guldet var bara kronan på verket av något som varit på gång ända sedan bronset i U17-VM för något år sedan. I alla fall om man ska tro de svenska akademicheferna som jobbar med att ta fram de svenska talangerna. Framtiden kommer också ge fler svenska framgångar tror de.
– Utbildningen kommer att påbörjas lägre ner i åldrarna och fler kommer få ta del av den, säger Stefan Lundin, Sportdirektör i Svensk Elitfotboll.

Företrädare från Sveriges tipselitlag, totalt nära 80 stycken, samlades i Halmstad i dagarna tre i slutet av juni. Tillsammans sitter de på massvis med erfarenhet i hur man utvecklar talanger och de har alla varit med att ta fram i stort sett alla som tog guld i U21-EM.
– Framgångarna i U21-EM kommer inte bero på att 19-årstränarna blir bättre, menar Stefan Lundin. Spelarna ska få en bättre utbildning tidigare och vi vill öka samverkan med skolan. Vi måste få bättre utbildade tränare och spelarna måste få bättre stimulerade matcher.

I dag gör Svenska Spels bidrag att samtliga klubbar i Allsvenskan och Superettan, samt vissa klubbar i Division ett och två, har råd att anställa ungdomstränare på heltid. Tillsammans ingår de i Tipselit, och tanken är att fler klubbar ska inkluderas framöver. Svenska Fotbollförbundet och SEF har också ett samarbete gällande så kallade ”Future players” som innebär att unga spelare inte ska exkluderas i en tidig ålder, utan att även de som utvecklas sent ska kunna plockas upp och kunna bli något. Det ska i sin tur öka bredden inom svensk fotboll och öka chanserna till fler internationella svenska fotbollsframgångar.
– Det är viktigt att prata om den goda utbildningen. Det handlar inte om utslagning utan ska stimulera spelare att fortsätta spela fotboll. Fler spelare ska få chansen, vi ska inte exkludera, menar Stefan Lundin.

Elfsborg, Brommapojkarna och Malmö hade tre spelare var med i U21-EM, om man ser till den klubb som spelarna är skolade i Tipselit. Även här betonar de ungdomsansvariga vikten av att utbilda spelarna brett.
– U21-finalen är ett kvitto att vi jobbar på rätt sätt med våra spelare. Ta Oscar Hiljemark. Han var ingen jättestjärna en gång i tiden men har blommat ut lite senare. Han är ett föredöme för andra. Han visar aldrig en dålig attityd oavsett var han spelar. Sebastian Holmén var likadan. Han bet ihop och jobbade på innan det lossnade för honom. Man får inte selektera bort utan man måste väva ihop bredd och elit, säger Tony Lundqvist, Akademichef i Elfsborg.

Thorlakur Arnason, AKademichef i Brommapojkarna håller med. BP är också den klubb som fostrat flest spelare i dagens Tipselit, 57 stycken.
– BP har alltid velat utveckla spelare och så kommer det alltid att vara. Tittar man på det stora hela så är BP en hot spot med tanke på hur många talanger vi får fram. Ingen i Skandinavien utvecklar spelare som vi gör. Siffrorna säger det.

I Malmö framhåller Akademichefen Mats Engqvist samarbetet Malmö FF har med sin skola, och han tycker framtiden ser ljus ut för skåneklubbens talangutveckling.
– Jag kan inte nog framhålla samarbetet vi har med vår skola. Vi har väldigt många spelare på gång i årgång 98/99. Jag tror det är 13-14 stycken som har debuterat i landslagsverksamheten. Det är mycket med våra mått mätt.

Guldet i U21 kan visa sig vara viktigt väldigt långt fram i tiden enligt Stefan Lundin. De yngre landslagen är redan fyllda av Tipselitspelare men även på bra mycket längre sikt än så kan man hoppas på framgång.
– Det är viktigt att ha de förebilder, som yngre spelare nu får i och med U21-guldet, när man ska fostra spelare. Det är lättare utveckla spelartyper när det finns något att efterlikna. Jag hoppas också att detta leder till att alla inte ska flytta utomlands för snabbt utan att det skapat en tilltro till vår egen liga,a att utbildningsformen håller hög klass. Av spelarna i guldlaget är det få som haft en lång karriär utomlands, utan de har skaffat sig namn i allsvenskan, säger Stefan Lundin.

På Akademichefsmötet i Halmstad diskuterades även tävlingsfrågor, tränarutbildning, den gemensamma uppförandekoden, akademiernas framtid samt certifieringsprocessen. Under mötets sista dag tittade Akademicheferna på det pågående Elitpojklägret.

Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån

IMG_5732
Akademicheferna på plats i Halmstad

Akademicheferna i Elfsborg, Malmö och BP om sina U21-spelare:

Tony Lundqvist, Elfsborg:
– Det handlar om bra spelare med bra karaktärer. De har haft en bra resa i Elfsborg, var och en på sitt sätt. Det är ett kvitto på att vi jobbar på rätt sätt med våra spelare. Oscar Hiljemark är en kille som vi hade med på Elitlägret i Halmstad en gång i tiden. Han var ingen jättestjärna utan han blommade ut lite senare. Han är ett föredöme för andra oavsett var han spelar. Han har aldrig en dålig attityd. Han är en fantastisk spelare. Sebastian Holmén var inte heller jättestjärna som ung. Han bet ihop och jobbade på. Arber Zeneli är också en bra kille och ett bra föredöme. Han har framtiden för sig.

Mats Engqvist Malmö:
– Alla har gått lite olika vägar, som spelare gör. Pa Konate gick exempelvis i vår fotbollsskola.
Filip Helander har spelat på den nivå han hade 2014. Det har varit kul att se Filip tillbaka där han ska vara. Oscar Lewicki har varit fantastisk och blir svår att behålla. Obegripligt om han skulle gå under radarn denna Silly Season. Jag är enormt förtjust i den typen av spelare och otroligt imponerad. Lewicki har varit Sveriges bästa spelare. Han påminner om när Tobias Linderoth var som bäst.

Thorlakur Arnason, BP
– För en-två månader sedan var allt så negativt runt BP och plötsligt gör Tibbling, Guidetti och Ludwig succé och allt blir positivt. Ludwig Augustinsson är rolig att titta på. Hans bror Jonathan Augustinsson spelar i BP. De år så lika varandra på planen. Han är också vänsterback.

Stefan Lundin, Sportdirektör SEF:
Det finns enorma likheter med spelartyper och spelsätt från VM-laget 94.
De spelar 4-4-2 med centrala forwards som rör sig som Martin Dahlin och Kenneth Andersson. Oscar Hiljemark och Oscar Lewicki påminner om Stefan Schwarz och Jonas Thern och så vidare. Det är märkligt hur lika lagen är. Sanningen ligger kanske inte i andra idéer, det vi gör kanske inte är så tokigt.

Guld-truppen med nuvarande lag och Tipselitlag:

Målvakter: Lag: Tipselitlag:
Patrik Carlgren AIK IK Brage
Jacob Rinne Örebro BK Forward
Andreas Linde Molde Helsingborgs IF
Försvarare:
Victor Nilsson Lindelöf Benfica
Alexander Milosevic Besiktas Vasalunds IF
Filip Helander Malmö Malmö FF
Ludwig Augustinsson Köpenhamn IF Brommapojkarna
Joseph Baffo Halmstad IFK Värnamo
Sebastian Holmén Elfsborg IF Elfsborg
Pa Konate Malmö Malmö FF
Mittfältare:
Robin Quaison Palermo AIK
Oscar Hiljemark PSV Eindhoven IF Elfsborg
Oscar Lewicki Malmö Malmö FF/BK Häcken
Abdul Khalili, Mersin
Simon Gustafsson Häcken BK Häcken
Kristoffer Olsson Midtjylland IFK Norrköping
Simon Tibbling Groningen IF Brommapojkarna/Djurgårdens IF
Sam Larsson Heerenveen IFK Göteborg
Arber Zeneli Elfsborg IF Elfsborg
Anfallare:
Isaac Kiese Thelin Bordeaux
John Guidetti Manchester City IF Brommapojkarna
Branimir Hrgota Borussia Mönchengladbach Jönköpings Södra IF
Mikael Ishak Randers Assyriska FF