Både AIK och IFK Göteborg föll i första mötena med sina respektive Europa League-motståndare. Finska HJK vann med 2-1 på Gamla Ullevi, medan AIK föll med 1-0 borta mot grekiska Panathinaikos.

Klockan 19.00 sparkade matchen mellan IFK Göteborg och HJK igång, och en timme senare började AIK:s bortamatch mot Panathinaikos. Det var två vitt skilda uppgifter för lagen då Blåvitt dominerade bollinnehavet medan AIK fick inrikta sig på försvarsspel.

Göteborg hade måhända det mesta av bollen mot HJK från Finland, men chansmässigt var det jämnt över 90 minuter. Det stod 0-0 i halvtid men i den 47:e minuten gav Atomu Tanaka Helsingfors-laget ledningen på Gamla Ullevi efter en kontring.

Blåvitt kom tillbaka och kvitterade genom Emil Salomonsson, men bara två minuter senare hade Alfredo Morelos gett finländarna ledningen igen. Hans långskott gick snöpligt in via stolpen och John Alvbåges rygg. Jakob Ankersen hade ett gyllene läge att nicka in 2-2 på stopptid men han snuddade bara bollen med pannan, och chansen gick till intet.

– Det är inget bra resultat, så klart. I andra halvlek spelar vi på deras planhalva i stort sett hela tiden. Vi skapar ett antal bra lägen men gör också misstag som gör att de kan göra två mål, säger Jörgen Lennartsson i Viasat Sport efter matchen.

AIK såg länge ut att nå oavgjort borta mot Panathinaikos på bortaplan. Gnagets 5-3-2-uppställning höll chanserna nere för grekerna, och det var faktiskt Eero Markkanen som hade matchens dittills bästa läge då hans nick räddades av Luke Steele i hemmamålet.

Istället var det Panathinaikos Rodrigo Moledo som på ett inlägg efter en hörna kunde nicka in 1-0 för hemmalaget i den 79:e minuten.

Returerna spelas om en vecka. För AIK:s del spelas deras hemmamatch mot Panathinaikos inte på Friends Arena utan på Tele2 Arena.