Årets andra utdelning av vinstpengar till Månadens spelare och Månadens tränare i Allsvenskan och Superettan går till samhällsengagemang som på olika sätt förebygger utanförskap och främjar välmående bland barn och unga.

Varje månad skänker elitfotbollens huvudpartner Unibet 10 000 kronor vardera till vinnarna av Månadens spelare och Månadens tränare i Allsvenskan och Superettan. Vinnarna får i sin tur skänka prissumman till valfritt samhällsengagemang i klubben.

Allsvenskans bästa spelare och tränare under maj fanns båda två i GAIS. Axel Henriksson och Fredrik Holmberg väljer att skänka sina vinstpengar till GAIS i Gårdsten. Projektet aktiverar barn mellan sex och tolv år i lättsam fotbollsträning, något som skapat en känsla av tillhörighet och förhoppningsvis kunnat förebygga risker för utanförskap och kriminalitet.

– Det är det samhällsprojekt som behöver pengarna mest. De hjälper till med att få barn i Gårdsten att få ett umgänge genom fotbollen. De får möjlighet att komma ut under sommaren och ha kul med sina kompisar, säger Axel Henriksson, månadens spelare i Allsvenskan.

GAIS-tränaren Fredrik Holmberg, vars lag parkerar på en femteplats efter tolv spelade omgångar, motiverar sitt val att skänka sina prispengar från Unibet till GAIS i Gårdsten på följande sätt:

– Jag tycker att det är viktigt. Jag gillar det med GAIS, hur vi engagerar oss. Fotboll har en sådan gemenskap, att det får hjälpa till i mer utsatta områden känns väldigt bra. GAIS tar ett väldigt fint ansvar och det projektet växer och behöver ännu mer resurser. Då vill jag hjälpa.

Superettans bästa spelare i maj var Östers IF:s Adam Bergmark Wiberg. Anfallaren kommer att skänka sina vinstpengar till Öster i samhället.

– Jag vill att prissumman från Unibet går till ”Öster i samhället”. Öster i Samhället är en organisation i Växjö som använder fotbollen för att främja hälsa, integration och kamratskap bland barn och unga. Denna donation kommer att stödja deras arbete för att minska utanförskap och främja välmående, säger Bergmark Wiberg

För andra månaden i rad utsågs Landskrona BoIS tränare Max Mölder till Månadens tränare i Superettan. Den här gången väljer Mölder att skänka sina prispengar till BoIS i skolan, ett projekt som bygger på att Landskrona BoIS, genom fotboll som verktyg, ska vara delaktiga i hälsofrämjande och förebyggande arbetssätt för att förbättra barns hälsa och skolprestation.

– Jag minns själv som liten grabb hur viktigt det var med idoler. När jag växte upp i södra Stockholm var det Hammarby-spelarna som inspirerade mig att både börja spela fotboll samt att gå på Bajens matcher på Söderstadion. Jag är övertygad om att BoIS-spelarnas närvaro har samma effekt på alla tjejer och killar i Landskrona och det märks också på IP att fler yngre randiga supportrar är på matcherna, säger Mölder.

Fakta Månadens Spelare/Tränare:
Månadens spelare och Månadens tränare i Allsvenskan och Superettan utses av Svensk Elitfotboll i samarbete med Unibet. Priset går till den spelare och tränare som gjort bäst bestående sportsliga avtryck under den senaste månaden. 

Varje vinnare får 10 000 kronor vardera från elitfotbollens huvudsponsor Unibet att skänka till ett samhällsengagemang klubben.

Månadens Spelare och Månadens Tränare utses sex gånger per liga under 2024. I juryn sitter samtliga 16 lagkaptener eller huvudtränare samt sportjournalister från riksmedia och från lokalmedia i de samhällen där Allsvenskan eller Superettan spelas.

Juryn röstar varje månad fram tre finalister till utmärkelsen. Därefter får supportrar möjlighet att rösta fram vilken av de tre finalisterna som de anser ska vinna. En totalsumma räknas sedan samman, där media, tränare och lagkaptener står för två tredjedelar, supportrarnas röster står för en tredjedel, och en vinnare utses.

Allsvenskans jury: Jonas Dahlquist (discovery+), Niklas Jarelind (discovery+), Nordin Gerzic (discovery+), Anders Andersson (discovery+), Daniel Kristoffersson (Sportbladet), Per Bohman (Sportbladet), Anel Avdic(Expressen), Therese Strömberg (Expressen), Daniel Nannskog (SVT Sport), Olof Lundh (TV4), Martin von Knorring (Fotbollskanalen), Johan Elmander (Radiosporten), Johan Esk (DN), Casper Nordqvist (FotbollDirekt), Henrik Hultqvist (Värnamo Nyheter), Henrik Skiöld (TT), Oskar Pålsson (Borås Tidning), Lasse Hansson (Barometern), Christer Gustafson (Norrköpings Tidningar), Max Wiman (Sydsvenskan), Aldijana Talic (Svenska Fans), Daniel Meisels (UNT), Fredrik Janlind (GP), Markus Wulcan (GT), Fredrik Jonsson (Hallandsposten), Jerry Nilsson (Blekinge Läns Tidning/Sydöstran), Fredrik Tillberg (Offside), Marcus Birro (Studio Allsvenskan), Oskar Månsson (Fotboll Sthlm), Rasmus Ellvin (VLT), Fabian Ahlstrand (Fotbollsmorgon), Christoffer Svanemar (TuttoSvenskan), Svante Samuelsson (SEF), David Tezera (Unibet)

Superettans jury: De 16 lagens lagkaptener och tränareRamin Nouri (discovery+), Pär Hansson (discovery+), Adelisa Grabus (discovery+), Phillip Trollér (GP), Stisse Åberg (Arbetarbladet), Joel Bäckström (Gefle Dagblad), Jonas Bergström (Trelleborgs Allehanda), Fredrik Carlsson (Nerikes Allehanda), Lukas Sahlin (Sundsvalls Tidning), Hector Junelind (GT), Fredrik Sjölund (Östersunds-Posten), Kristian Bågefeldt (Borlänge Tidning), Filip Elg (Smålandsposten), Eric Persson (Helsingborgs Dagblad), Anton Gustavsson (Skaraborgs Allehanda), Erik Weiefors (Bohusläningen), Karl Andersson (Hallands Nyheter), Fredrik Narvelid (Karlskoga Tidning), David Tezera (Unibet), Thomas Hasselgren (SEF)