September månads vinstpengar för Månadens spelare och Månadens tränare i Allsvenskan och Superettan går till samhällsengagemang som på olika sätt bidrar till barn och ungas fysiska och psykiska välmående.

Varje månad skänker elitfotbollens huvudpartner Unibet 10 000 kronor vardera till vinnarna av Månadens spelare och Månadens tränare i Allsvenskan och Superettan.

Månadens spelare och Månadens tränare i Allsvenskan återfinns i en och samma klubb, nämligen IFK Göteborg. Mittfältaren Arbnor Muçolli och tränaren Jens Askou väljer båda två att skänka sina vinstpengar till IFK Göteborg i samhället. Ett initiativ som finns till för att bryta barriärer för att öka känslan av delaktighet och trygghet samt för att förbättra hälsan hos stadens invånare.

Arbnor Mucolli, IFK Göteborg, visar upp priset som Månadens spelare i Allsvenskan i september 2023.
Arbnor Mucolli, IFK Göteborg

– Det är självklart roligt att få priset efter en bra period för laget och för mig personligen. Att många supportrar har varit med och röstat gör det extra speciellt att bli Månadens Spelare. Det är för supportrarna vi spelar! Jag vill passa på att tacka dem och mina lagkamrater, säger Arbnor Muçolli.

– Det har varit mycket motvind i år, men som tur är blåser det positiva vindar runt Blåvitt för tillfället. Det känns bra under ett tufft år, men vi vet också att det snabbt kan vända. Vi är därför fullt fokuserade på att nå målet och fortsätta vår utveckling. Vi har inte åstadkommit någonting ännu och de senaste matcherna och omgångarna i Allsvenskan har visat att allt kan hända, menar Jens Askou.

Månadens spelare i Superettan hamnar hos Örebro SK:s målfarliga anfallare Kalle Holmberg. Holmberg väljer att skänka sina vinstpengar till CSR-projektet Change the game with us.

– Jag skulle vilja skänka pengarna till Change the game with us som är ett gemensamt projekt mellan Örebro SK, Örebro Hockey, KIF Örebro, Örebro Volley och Örebro Blacknights. Syftet med projektet är att proaktivt arbeta med ungdomars psykiska välmående, säger Kalle Holmberg.

Vinnaren av Månadens tränare i Superettan, Fredrik Holmberg, väljer att skänka sina vinstpengar till GAIS i Biskopsgården, ett projekt för att skapa en meningsfull fritid för barn och unga i utanförskapsområden genom gratis fotbollsträningar varje vecka.

– Vi vet att fotbollen är en möjlighet för unga att få ett positivt sammanhang och en meningsfull fritid. Att GAIS bedriver verksamhet i utanförskapsområden är något som ger mig ännu fler anledningar att vara stolt över att representera den här föreningen. “GAIS i Biskopsgården” är ganska nystartat och jag hoppas att prispengarna kan ge dem ytterligare stöd för att etablera sig som en positiv kraft i området, säger Fredrik Holmberg.

Foto: IFK Göteborg (Gabriel Andersson), Örebro SK och GAIS

Fakta Månadens Spelare/Tränare:
Månadens spelare och Månadens tränare i Allsvenskan och Superettan utses av Svensk Elitfotboll i samarbete med Unibet. Priset går till den spelare och tränare som gjort bäst bestående sportsliga avtryck under den senaste månaden. 

Varje vinnare får 10 000 kronor vardera från elitfotbollens huvudsponsor Unibet att skänka till ett samhällsengagemang klubben.

Månadens Spelare och Månadens Tränare utses sex gånger per liga under 2023. I juryn sitter samtliga 16 lagkaptener eller huvudtränare, beroende på pris, samt sportjournalister från riksmedia och från lokalmedia i de samhällen där Allsvenskan eller Superettan spelas.

Juryn röstar varje månad fram tre finalister till utmärkelsen. Därefter får supportrar möjlighet att rösta fram vilken av de tre finalisterna som de anser ska vinna. En totalsumma räknas sedan samman, där media, tränare och lagkaptener står för två tredjedelar, supportrarnas röster står för en tredjedel, och en vinnare utses.

Samtliga vinnare 2023:
Allsvenskan:

Månadens spelare:
April: Isaac Kiese Thelin, Malmö FF
Maj: Jacob Ondrejka, IF Elfsborg
Juli: Jeppe Okkels, IF Elfsborg
Augusti: Arnor Traustason, IFK Norrköping
September: Arbnor Muçolli, IFK Göteborg

Månadens tränare:
April: Henrik Rydström, Malmö FF
Maj: Jimmy Thelin, IF Elfsborg
Juli: Jimmy Thelin, IF Elfsborg
Augusti: Jens Askou, IFK Göteborg
September: Jens Askou, IFK Göteborg

Superettan:
Månadens spelare:
April: Julius Lindberg, GAIS
Maj: Lucas Hedlund, Utsiktens BK
Juli: Anton Fagerström, Västerås SK
Augusti: Alexander Ahl Holmström, GAIS
September: Kalle Holmberg, Örebro SK

Månadens tränare:
April: Magnus Powell, Östersunds FK
Maj: Bosko Orovic, Utsiktens BK
Juli: Kalle Karlsson, Västerås SK
Augusti: Fredrik Holmberg, GAIS
September: Fredrik Holmberg, GAIS

Allsvenska jurynDe 16 lagens tränare och lagkaptenerEmelie Zaar Ölander (discovery+), Niklas Jarelind (discovery+), Nordin Gerzic (discovery+), Anders Andersson (discovery+), Daniel Kristoffersson (Sportbladet), Per Bohman(Sportbladet), Anel Avdic (Expressen), Therese Strömberg (Expressen), Daniel Nannskog (SVT Sport), Olof Lundh (TV4), Martin von Knorring (Fotbollskanalen), Johan Elmander (Radiosporten), Johan Esk (DN), Patrick Ekwall (FotbollDirekt), Henrik Hultqvist (Värnamo Nyheter), Henrik Skiöld (TT), Oskar Pålsson (Borås Tidning), Lasse Hansson (Barometern), Christer Gustafson (Norrköpings Tidningar), Max Wiman (Sydsvenskan), Aldijana Talic (Svenska Fans), Daniel Meisels (UNT), Karl Andersson (Hallands Nyheter), Robert Laul (GP), Markus Wulcan (GT), Fredrik Jonsson (Hallandsposten), Jerry Nilsson (Blekinge Läns Tidning), Fredrik Tillberg (Offside), Fredrik Narvelid (Karlskoga Tidning), Marcus Birro (Studio Allsvenskan), Oskar Månsson (Fotboll Sthlm), Svante Samuelsson (SEF), Anders Falk (Unibet).

SuperettanjurynDe 16 lagens lagkaptener och tränareRamin Nouri( discovery+), Pär Hansson (discovery+), Adelisa Grabus (discovery+), Phillip Trollér (GP), Rasmus Ellvin (VLT), Krister Rubensson (Sörmlands Media), Göran Bolin (Sportbladet), Joel Bäckström (Gefle Dagblad), Jonas Bergström (Trelleborgs Allehanda), Fredrik Carlsson (Nerikes Allehanda), Lukas Sahlin (Sundsvalls Tidning), Hector Junelind (GT), Fredrik Sjölund (Östersunds-Posten), Kristian Bågefeldt (Borlänge Tidning), Filip Elg (Smålandsposten), Eric Persson (Helsingborgs Dagblad), Anton Gustavsson (Skaraborgs Allehanda), Magnus Sundvall (Jönköpings-Posten), Viktor Tjernström (Unibet), Thomas Hasselgren (SEF).