För första gången någonsin så kommer årets akademispelare, årets akademitränare och årets akademi att utses. Utmärkelserna delas ut av en jury bestående av personer från Svensk Elitfotboll samt Unibet. 2020 års vinnare blir presenterade i samband med att resultatet av årets certifiering av klubbarnas akademier blir officiell.

Priserna som kommer att delas ut är Årets Unicoachklubb, Årets Unicoachspelare samt Årets Unicoach, till årets främsta ledare.

– Klubbarna, ledarna och spelarna jobbar väldig gott redan idag, men vi önskar utveckla oss ännu mer så att vi även i framtiden har så bra spelare som möjligt i våra ligor Allsvenskan och Superettan samt i våra landslag. Dessa utmärkelser tror vi kan ge både spelare och klubbarna en extra boost in i framtiden, säger Thomas Hasselgren, akademiutvecklare på Svensk Elitfotboll.

– Spelarutbildningen utvecklas hela tiden i SEF-klubbarna och vi vill lyfta fram goda exempel.  Det passar bra att göra inom Unicoach-projektet. Det handlar inte nödvändigtvis om att utse de allra bästa, utan snarare att lyfta de som lyft sig eller gjort det extra bra just i år, säger Svante Samuelsson, sportchef på Svensk Elitfotboll.

Utmärkelserna är nya för den här säsongen och delas ut inom ramarna för Unicoachnätverket. Juryn består av Thomas Hasselgren och Svante Samuelsson samt Per Carlander, Sverigechef på Unibet och Anders Falk, Sponsorchef på Unibet.

Årets Unicoachspelare går till en spelare per lagdel (målvakt, back, mittfältare och forward) som den senaste säsongen gjort utmärkande insatser i P19 Allsvenskan, visat mognad och ledaregenskaper i sitt spel, samt även fått göra inhopp på seniornivå i Allsvenskan eller Superettan. Spelarna som vinner utmärkelsen ska kunna bli nästa säsongs årets unga spelare i Allsvenskan.

Årets Unicoachklubb går till den elitklubb som under det senaste året gjort störst framsteg i SEF:s certifiering av alla akademier i Unicoachnätverket, gällande att utveckla sin egen förening, som nått framgångar under årets ungdomstävlingar och som givit matchning till unga spelare på a-lagsnivå.

Årets Unicoach blir en ledare som under året har gjort ett ambitiöst och engagerat arbete med utbildningen av klubbens unga spelare, och som förtjänar att uppmärksammas extra mycket.

– Vi är stolta att kunna dela ut de här utmärkelserna från och med den här säsongen. Med årets Unicoachklubb vill vi kunna uppmärksamma en klubb som gjort ett extra fint arbete med sin akademi i år, med årets Unicoachspelare vill vi lyfta fram morgondagens stjärna i Allsvenskan till den breda massan och med årets Unicoach vill vi hylla en av alla de hundratals tränare och ledare som alla lägger ner oändligt med tid för att göra svensk fotboll bättre, säger Per Carlander, Sverigechef på Unibet.

Årets Unicoachspelare, Årets Unicoachakademi och Årets Unicoach tillkännages i början av januari, samtidigt som 2020 års certifiering av Unicoachklubbarna blir officiell. 

Fakta Unicoach:
Unicoach är Svensk Elitfotbolls och Unibets långsiktiga och gemensamma satsning för att utveckla framtidens svenska elitfotboll tillsammans med 32 klubbars akademier. Genom resurser, utbildning och ledarskap skapar vi tillsammans förutsättningar för en fortsatt positiv utveckling. Visionen är att tillsammans utveckla Nordens främsta akademiverksamheter för svensk elitfotbolls framtid.

I Unicoach ingår de 32 klubbarna i Allsvenskan och Superettan med deras akademiverksamhet. Unibet går in med 15 miljoner i Unicoach. Resurserna kommer fördelas på de 32 klubbarna i Allsvenskan och Superettan utifrån Svensk Elitfotbolls fastställda certifieringsprocess.