Framgångarna på akademinivå var många för Mjällby AIF under 2023. Nu kommer ännu en när man belönas med utmärkelsen Årets Unicoachklubb. Samtidigt belönas Skövde AIK:s Roberth Jacobsson med utmärkelsen Årets Unicoach.

Priset till Årets Unicoachklubb tilldelas en förening som gjort ett gediget jobb i certifieringen och därtill visat upp goda resultat på ett sportsligt plan. I Mjällby AIF:s fall blir det “check” och “check” på de två områdena, givet de framgångar som kom under det gångna fotbollsåret:

• Semifinal SEF Trophy (P15)
• Semifinal i Gothia Puma Trophy (P17)
• Semifinal i P16 Allsvenskan
• Semifinal i P17 Allsvenskan
• Brons i Skandinaviska Mästerskapen (P17)

Motiveringen till utmärkelsen lyder:
”Mjällby AIF fortsätter att överraska och visa att allt är möjligt. Akademin visade framfötterna på flera plan under året med goda resultat i både nationella och internationella tävlingar. 

Ett ytterligare kvitto på kvalitén i spelarutbildningen var att klubben sålde de egenutvecklade spelarna Otto Rosengren och Noah Persson för höga övergångsbelopp. Dessutom hade klubben fler spelare än någonsin uttagna i olika ungdomslandslag. 

Mjällby tog även ett rejält kliv i årets certifiering och ökade med över 455 poäng. Man gick samtidigt från tre till fyra stjärnor.”

Utöver ett diplom så får Mjällbys akademi också ta emot 20 000 kronor för utmärkelsen.

Med en outsinlig energi och vilja att utvecklas har Roberth Jacobsson tagit Skövde AIK:s akademi till nya höjder. För detta långsiktiga och målmedvetna arbete utses han till Årets Unicoach under 2023.

Utmärkelsen har delats ut sedan 2020 och går till en ledare som under det gångna året gjort ett ambitiöst och engagerat arbete med att utbilda klubbens unga spelare och därmed förtjänar att uppmärksammas.

2023 års pristagare heter Roberth Jacobsson och arbetar som akademi- och utvecklingschef i Skövde AIK.

Motiveringen lyder:
“Roberth har varit en viktig bricka i Skövde AIK:s akademi under flera år och byggt upp verksamheten från grunden. Trots begränsade resurser skapas en ständig utveckling i akademin och runt de krav som certifieringen ställer. Dokumentationen i certifieringen håller högsta nationella nivå. 

Förutom sitt arbete i SAIK har Roberth under året medverkat i Svensk Elitfotbolls akademichefsråd samt på eget initiativ dragit igång erfarenhetsgrupper med akademichefer från olika klubbar.

Roberth är en person som trots många års erfarenhet hela tiden söker nya utmaningar, och därigenom vill vidareutveckla såväl sig själv som andra.”

Fakta kring årets Unicoachpriser:
Utmärkelserna delas ut inom ramarna för Unicoachnätverket. Juryn består av Thomas Hasselgren och Svante Samuelsson, akademiutvecklare respektive sportchef på Svensk Elitfotboll, samt Anders Falk, Sverigechef på Unibet. 

Utöver Årets Unicoach har priser även delats ut till Årets målvakt, back, mittfältare, forward och klubb.

Tidigare pristagare, Årets Unicoachklubb:
2020: AIK
2021: IFK Norrköping
2022: IF Brommapojkarna

Tidigare pristagare, Årets Unicoach:
2020: Johan Bergström, Halmstads BK
2021: Magni Fannberg, AIK
2022: Mikael Dahlberg, Helsingborgs IF