Polisen, Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll kan konstatera att under fotbollssäsongen 2023 till vissa delar har varit lugn men samtidigt har det skett allvarliga ordningsstörningar och ett gemensamt arbete med åtgärder kommer att vidtas.
De tolv första spelade omgångarna inom fotbollen präglas av två trender. Det sker en ökning av allvarliga incidenter inom så kallade högriskmatcher exempelvis derbyn och mer än hälften av matcherna i Allsvenskan uppvisar illegal pyroteknik och maskerade individer. Däremot är det en svag förbättring på så kallade lågriskmatcher.
– Vi kan konstatera att det kvarstår ett arbete med exkluderingsstrategin samt att det råder en samsyn kring arrangörsansvaret och trenderna i ordningsläget, säger Per Engström sektionschef vid Nationella operativa avdelningen, Noa.
Allsvenskan
Efter säsongens tolv första omgångar har andelen matcher med allvarliga incidenter inom Allsvenskan ökat, under ett antal matcher har ordningsläget även varit så allvarligt inne på arenan att det har krävts polisiära resurser. Utöver detta har det även skett en ökning av våld mot polis och ordningsvakter. Samtidigt som det sker en svag förbättring inom de matcher som kan klassas med låg risk jämfört med 2022.
– Generellt sett så tycker vi att ordningsläget i Sverige är bättre, men ordningsstörningar som förekommit där matcher har behövts avbrytas är många gånger grövre och de är totalt oacceptabla. Vi ser även en ökning av incidenter och händelser i matcher runt Damallsvenskan vilket är oroväckande. Majoriteten av alla ordningsstörningar inträffar inom Stockholmsområdet och vi kommer där tillsammans med Polismyndigheten, klubbarna och arenaägarna att vidta åtgärder för att motverka dessa händelser, säger Per Eliasson, ansvarig för säkerhetsfrågor på Svensk Elitfotboll.
Ordningsläget inom Superettan och andra divisioner
Under tidigare uppföljningar har Superettan visat en positiv trend, men under den gångna perioden har ordningsstörningar inom Superettan ökat hos främst tre klubbar. Oroligheterna har även förflyttat sig till lägre divisioner samt inom damfotbollen.
– Vi från fotbollsorganisationerna har sedan tidigare ett bra samarbete med polisen. Vi ser en trend att det inträffar fler ordningsstörningar än tidigare i lägre divisioner och vi har en samsyn att vi måste jobba tillsammans för att minimera dessa händelser, säger Martin Fredman, säkerhetschef på Svenska Fotbollförbundet.