I mitten av mars samlades elitfotbollens matchdelegater under två dagar i Solna för en gemensam upptaktskonferens inför säsongsstarten. Träffen anordnades av Svensk Elitfotboll.
– Vi genomför denna typ av uppstart varje år i syfte att informera och berätta om sådant som delegaterna behöver känna till inför den nya säsongen, säger Per Eliasson, säkerhets- och matchdelegatansvarig på Svensk Elitfotboll.

Matchdelegaterna, vars uppgift är att övervaka arrangemangs- och säkerhetsfrågor i samband med match, finns på plats på samtliga matcher som spelas i Allsvenskan och Superettan. Sedan 2020 har Svensk Elitfotboll det operativa ansvaret för delegatverksamheten.

Årets träff innehöll bland annat information från elitdomarna om UEFA:s nya direktiv gällande olämpligt uppträdande. Konkret innebär direktiven från UEFA att spelare som rusar mot eller omringar en domare för att protestera ska bestraffas. Detsamma gäller om en spelare eller ledare gör nedvärderande gester eller vid upprepade tillfällen protesterar och har synpunkter på domarens agerande.

– Det handlar om att regelboken ska efterlevas på ett bättre sätt för att skapa en bra arbetsmiljö på planen. Direktiven har redan implementerats i stora fotbollsländer och ligor såsom Premier League, La Liga, Bundesliga, Ligue 1 och Serie A, så det är inga unika direktiv för oss i Sverige, berättar Martin Ingvarsson, elitdomarcoach på Svenska Fotbollförbundet.

I övrigt innefattade programmet information om de riktlinjer som finns för matchdelegaterna under 2024, bland annat kopplat till matchmötet i samband med tillfälligt avbrutna matcher. Därtill diskuterades säkerhetsläget på arenorna och de riktlinjer som tidigare i år gjordes om till direktiv i de särskilda tävlingsbestämmelserna (STB) för Allsvenskan och Superettan.

Eftersom matchdelegaterna inom Svensk Elitfotboll även genomför uppdrag för Ettanfotboll och Elitfotboll Dam (EFD) fanns representanter från båda dessa organisationer på plats för att informera om statusen på deras ligor inför säsongen. Träffen innehöll även ett föredrag och efterföljande samtal om mediehantering och kriskommunikation kopplat till rollen och funktionen som matchdelegaterna har i samband med match.

– Det blev en bra samling med mycket diskussioner och kunskapsutbyte. Vi har en otroligt kompetent grupp av matchdelegater vilket gör att vi står väl rustade inför den nya säsongen, avslutar Eliasson.

Allsvenskan och Superettan inleds lördagen 30 april.