I mars månad inleds en ny sport- och akademichefsutbildning, ett samarbete mellan Svensk Elitfotboll och det belgiska bolaget Double Pass. 18 klubbar har anmält sig, och totalt deltar 35 personer.
– Huvudmålet är att öka deltagarnas kompetens och trygghet i sina roller, säger Svante Samuelsson, sportchef på SEF. 

Double Pass grundades 2004 och arbetar med att hjälpa klubbar, ligor och förbund att utveckla sina verksamheter, såväl organisatoriskt som fotbollsmässigt. Det belgiska företaget har tidigare varit involverat i projekt tillsammans med SEF, däribland fjolårets digitala utbildning för utvecklingschefer.

Den kommande sport- och akademichefsutbildningen pågår mellan mars och oktober 2022, och innehåller fyra separata tvådagarsträffar i Stockholm. 

De områden som kommer att beröras är bland andra klubbstrategi, organisation, ledarskap, juridik, fotbollsfilosofi och spelarrekrytering. Svante Samuelsson konstaterar att rollen som sportsligt ansvarig i en klubb är såväl komplex som mångfacetterad.
– De flesta som har rollen som sportsligt huvudansvariga i SEF-klubbarna är före detta elitspelare och tittar man på deltagarlistan så finns det en enorm fotbollserfarenhet och kunskap i gruppen. Däremot saknas ofta kompetens inom de viktiga områden som utbildningen inriktar sig emot, så kursen är ett sätt för oss som ligaorganisation att skapa den möjligheten, säger han.

Sportcheferna kommer att medverka under samtliga fyra moduler. Vid de två moduler då även klubbarnas akademichefer deltar kommer fokus ligga på att förbättra såväl det  strategiska som vardagliga samarbetet mellan akademin och seniorverksamheten. 

Utbildningen leds av tre experter från Double Pass, och de kommer bland annat att presentera ramverk och insikter kopplade till företagets egen klubbmodell, samt olika “best practice”-exempel hämtade ur en internationell kontext.
– Vår metodik innebär att de deltagande klubbarna sedan ska kunna översätta detta till sina egna miljöer i ett svenskt fotbollslandskap. Vi är också väl medvetna om att deltagarna som går utbildningen kommer från klubbar med skilda förutsättningar och resurser, säger Stig Meylemans från Double Pass. 

Koen Put, som är vd för det belgiska bolaget, konstaterar att samarbetet med Svensk Elitfotboll är givande för båda parterna:
– Vi har ett liknande tankesätt kring fotboll och utveckling av ledarskap, och vi är alla medvetna om att vi behöver öka ligans marknadsvärde och stärka fokuset inom vissa områden. Vi ser fram emot att få göra det under den här utbildningen, och gläds också åt att den kan genomföras på plats, säger han.

Anmälda klubbar (deltagare inom parentes):
Allsvenskan:

AIK (Henrik Jurelius & Johannes Wiklund)
BK Häcken (Martin Ericsson & Tomas Andersson)
Helsingborgs IF (Andreas Granqvist & Mikael Dahlberg)
IFK Göteborg (Pontus Farnerud & Jonas Olsson)
IFK Värnamo (Enes Ahmetovic)
IK Sirius (Ola Andersson & Oscar Zettergren)
Malmö FF (Andreas Georgson & Per Ågren)
Mjällby AIF (Stefan Ekstrand & Patrik Rosengren)
Varbergs BoIS (Martin Pringle & Martin Skogman)

Superettan:
Brommapojkarna (Peter Kisfaludy & Erik Engberg)
IK Brage (Ola Lundin & Andreas Wallin)
Jönköpings Södra IF (Sebastian Lagrell & Simon Meijer)
Norrby IF (Lasse Nilsson & Tobias Edenvik)
Trelleborgs FF (Salif Camara Jönsson & vakant)Västerås SK (Herman Ottosson & Oscar Norrby)
Örebro SK (Axel Kjäll & Fredrik Holmquist)
Örgryte IS (Igor Krulj & Andreas Karlsson)
Östers IF (Vito Stavljanin & Peter Wibrån)