Under hösten har det inom ramarna för LIAISE-projektet pågått omfattande utbytesbesök mellan europeiska länder för att se och lära av varandra. Två av dessa besök har ägt rum på svensk mark där utländska intressenter har kommit för att studera den svenska SLO-modellen. Den senaste ägde rum i Malmö.

LIAISE är ett Erasmus+ projekt som omfattar ligor, klubbar och supporterorganisationer i åtta europeiska länder. Under det senaste besöket i Malmö kom SLO:er och ligarepresentanter från Frankrike och Polen, tillsammans med representanter från Supporters Direct Europe för att titta på det svenska SLO-arbetet. Målet med besöket var att följa SLO:ernas arbete före, under och efter matchen mellan Malmö FF och IFK Göteborg i Allsvenskan – för att få en insikt i hur svenskar SLO:er jobbar. Delegationen fick lära sig om den svenska supporterkulturen, träffa och utbyta erfarenheter med SLO:erna, följa evenemanget bakom kulisserna och observera polisens arbete kring evenemanget.

IMG_1939

– Jag har bara positiva saker att säga. Det var intressant att följa bortasupportrarna från tågstationen till deras samlingspunkt i centrala Malmö. Vi är imponerade av de olika intressenternas samspel, framför allt i offentliga utrymmen. Det är både bra och överraskande att se så många bortasupportrar i en så pass stor stad som Malmö. Fastän det fanns några ögonblick av spänning av mellan supportrar och polisen så blev inga större incidenter vad vi kunde se, säger Maël Gardel Provansal, SLO-koordinator i franska ligan.

Maël menar att både Malmös och IFK Göteborgs SLO:er var proaktiva och koordinerande hela dagen lång.
– Det var tydligt att deras relation med både deras egna supportrar och deras klubb var klar och tydlig. Det här utbytesbesöket gav oss värdefull kännedom om det svenska sättet att hantera stora bortaföljen och få en stor övergripande bild av hur SLO:erna jobbar och agerar på en matchdag.

IMG_1966

Svensk Elitfotbolls ansvarige understryker att SLO-rollen är en oerhört viktig roll vad gäller samverkan och dialog mellan supportrar, klubben och andra intressenter kring fotbollen.

– Jag tror inte alltid att vi ser hur viktiga SLO:ernas arbete är. Det är många gånger svårt att mäta effekten av arbetet de gör, speciellt i kritiska situationer. Jag menar; Hur mäter man något som tack vare snabbt proaktivt arbete inte fick en större negativ konsekvens? I eftermötet som vi höll i dagen efter matchen var vi rörande överens om att SLO:ernas agerande vid flertalet tillfällen var helt avgörande för att få en fungerande dialog och avstyra onödiga friktioner – något som jag också fick bekräftat av polisen som arbetade den kvällen När vi får följa våra SLO:er så här nära och dessutom få så mycket beröm både från kollegor i Europa och av internationella experter i ”crowd management” så blir man såklart extra stolt över dessa individer, säger Kaveh Sarvari, Evenemangs- och privatmarknadsansvarig, och tillika SLO-samordnare på Svensk Elitfotboll.

Det andra besöket på svensk mark hölls två veckor innan i Norrköping, där representanter från Tjeckien och Portugal följde matchen IFK Norrköping mot AFC Eskilstuna, utifrån samma syfte. Tidigare under hösten besökte även en svensk SFSU- och SLO-delegation Polen för att ta lärdom av polska SLO:er och deras arbete i samband med en match i polska högstadivisionen.

Läs mer om LIAISE på vår hemsida