6-14 års nivå

I denna ålder rekryteras spelaren in våra klubbar och det kan betecknas som en testande fas (samplingsfas) och som sker i allt tidigare ålder. Vanligtvis dyker det upp i brevlådan en inbjudan till fotbollsskola eller träning redan i 6 års ålder. Våra klubbars förmåga att erbjuda fotboll i tidig ålder är naturligtvis en konkurrensfördel gentemot andra idrotter. En tredjedel av alla idrottsaktiviteter är fotboll och det är viktigt att behålla den stora spridning som klubbfotbollen har.

 

Säkert uppåt 90-95 % av alla tränare för spelare i åldern 8-14 år är föräldratränare. SvFF har tagit fram ett utmärkt verktyg i form av ”Spelarutbildningsplanen” för de otaliga klubbar som rekryterar och fostrar spelare i landet. Ett förträffligt verktyg för föräldratränaren. Men en berättigad fråga är vem som ska sprida Spelarutbildningsplanen till exempelvis Öjersjö IF? Rimligtvis är varje distriktförbund bäst lämpad och det ska bli spännande att se hur lyckosamt spridandet av Spelarutbildningsplanen blir.

 

Jag ser att vi har ett gigantiskt kunskapslyft framför oss där Spelarutbildningsplanen kommer att bli det verktyg som den enskilde föräldratränaren behöver för att exempelvis undvika skottövningar med 40 spelare på led och tränaren som väggspelare och en annan förälder som målvakt. Det kommer också att bli avgörande att Spelarutbildningsplanen integreras med tränarutbildningen och skapandet av en ny första nivå. Där pågår ett förtroendeingivande arbete som känns bra, utmaningen kommer att bli implementeringen ute i klubbarna.

 

Det finns dock ett fåtal klubbar som idag bedriver en mer elitförberedande verksamhet även i dessa åldrar. Den klubb som utmärkt sig mest är Brommapojkarna vars tidiga satsning på mycket träning och med välutbildade tränare har lett BP till att bli den klubb som överlägset levererar flest spelare in i Allsvenskan och Superettan. Det finns fler faktorer som bidrar till att spelare från BP slussas in i våra elitlag, men den tidiga utbildningen torde vara den avgörande faktorn. Allt fler av våra större klubbar följer i BP:s spår. Se resultat i SEF:s certifieringsmodell på tipselit.se

 
Speciellt i Stockholm sker en tidig nivågruppering av spelare. Ett fenomen som även klubbar utanför SEF använder sig av. Klubbarna är så stora att de som är mest framstående plockas ut till en förstagrupp. En farlig väg eftersom de spelare som tas ut i förstalaget ofta hamnar där på grund av tidig motorisk utveckling och som sammanblandas med god teknik. Ett försvar för klubbar som använder sig av detta är att ofta saknas träningsförutsättningar som leder till att några måste få de bästa träningstiderna.

 

Om det är så att klubben inför nivågruppering i tidig ålder och inte erbjuder alla en likartad utbildning (och att föräldrarna och spelare accepterar detta) så är det viktig att klubben håller dörrarna öppna för stimulerande åtgärder för spelare som inte är i förstagruppen i form av extraträningar och rotationssystem. Vi har inte råd att missa talanger på grund av att hungriga tekniska spelare har en mindre bra fysik före puberteten.

 

En väg som kan komma att bli betydelsefull är i Sverige nyskapade Futsal som speciellt i många latinska länder är en alternativ väg upp till seniornivå. I exempelvis Brasilien är flera av de stora spelarna uppvuxna med Futsal långt upp i åldrarna och de övergår sedan till den fullstora utomhusfotbollen med stor framgång.

 

I nästa del kommer jag att ge er min syn på nästa nivå, ”Specialiseringsfasen” som innefattar spelare i åldern 14-19 år. 

Håll utkik!

stefan 290

 

Stefan Lundin
Sportdirektör

stefan.lundin@svenskelitfotboll.se