I fredags röstades Jens T Andersson in som ny ordförande för de närmsta tre åren i Svensk Elitfotboll. Arbetet börjar med en gång.

Jens T Andersson har en bakgrund inom svensk elitfotboll från sin tid i Väsby, IK Sirius och i AIK. Från och med i fredags är Jens ordförande för en tid av tre år i Svensk Elitfotboll och från och med i lördags är Jens och Suzanne Hellström, Degerfors IF, styrelseledamöter i Svenska Fotbollförbundet.

Grattis Jens. Hur känns det? Det blev en dramatisk omröstning.
– Tack! Det är klart att det blev en spännande omröstning men i slutändan är jag mest glad och stolt över möjligheten att få leda SEF i tre år framöver. Jag är ödmjuk inför uppgiften.

Din motkandidat till uppdraget, Ove Sjöblom, förlorade på minsta möjliga marginal, nämligen genom lottdragning.
– Det är alltid tråkigt att någon måste förlora men vi kände till förutsättningarna på förhand. Vi två har en bra relation sedan tidigare och jag har stor respekt för Ove. 

Vad händer härnäst, vad blir det första du gör?
– Det drar igång direkt. Jag är på väg till ett möte i detta nu där jag så smått ska börja att sätta mig in i verksamheten, och sedan är det Svenska Fotbollförbundets årsmöte.

Vad har du för planer för verksamheten?
– Jag fick samma fråga från media igår och sanningen är den att jag behöver sätta mig in i verksamheten noga först innan jag uttalar mig.

Vilka utmaningar har svensk elitfotboll enligt dig?
– Först och främst så har vi ett akut läge i pandemin och vi vill jobba för att få tillbaka supportrarna till läktarna när smittläget tillåter. Det är jag övertygad om att vi kan göra på ett tryggt och säkert sätt. Det beskrivs också bra i den öppningsplan som SEF har tagit fram. I det följer arbetet med villkorstrappan som pågått en period. 

– Internt inom SEF har vi ett jobb att göra med att få alla inblandade att komma vidare och att fortsätta utveckla den verksamhet som tagit fantastiska kliv de senaste åren.

På måndag träffar du dina nya kollegor för första gången. Tankar om det?
– Det ska bli jätteroligt. Jag känner de flesta mer eller mindre sedan tidigare. Jag kom in SEF första gången redan 2008 då jag var sportchef för Väsby. Så jag har någon form av relation med de allra flesta. Det ska bara bli roligt.

Svensk Elitfotboll hälsar Jens T Andersson välkommen till verksamheten och önskar lycka till!