Certifieringen – kvalitetssäkringen av Tipselitklubbarnas ungdomsverksamhet pågår för fullt. Samtliga 60 klubbar får efter ett certifieringsbesök stjärnor i kategorin ett till fem utifrån hur framgångsrikt man jobbar.
– Allsvenskan är den liga i Europa som fostrar flest unga spelare, säger
 Thomas Lyth, Certifieringschef.

Thomas Lyth menar att den svenska akademiverksamheten står sig bra i jämförelsen med övriga Europa. Det visar bland annat guldet i U21-EM men också en rad andra faktorer.
– Över 600 killar lever med fotbollen som yrke i Sverige i dag. Sen finns det ytterligare ett drygt hundratal som lever på fotboll som utomlands. Som vilket yrke som helst så behövs det en utbildning. Vår utbildning står sig bra gentemot utlandet, inget snack om det. Det är främst ekonomiska orsaker som gör att spelarna söker sig utomlands, där är vi inte lika konkurrenskraftiga.

Tipselit är svensk fotbolls, i samarbete med Svenska Spel, talangutvecklingsprogram som i över 20 år har fostrat morgondagens stjärnor. För att säkerställa jobbet som klubbarna gör och för att höja kvalitén i talangutvecklingsjobbet så infördes för 2010 års verksamhet en certifiering av de medverkande 60 klubbar som ingår i Tipselit. I dag har Certifieringen har i dag nått halvvägs och kommer vara helt klar lagom till säsongsstart. 2016 års certifieringsresultat kommer vara en återspegling av 2015 års säsong.
– Det gäller att se ungdomsverksamheten som utbildning. Den dokumenteringen som beskrivs är den kurs och utbildningsplan som den enskilda föreningen beskriver för hur de ska bedriva sin verksamhet. Certifieringen beskriver vissa ramar men inom dessa kan varje förening hitta sin egen väg för hur de ska nå upp till utbildningsnivån. 2011 handlade mycket om att tipsa föreningarna hur de skulle arbeta. I dag är det inte så och om fem år kommer så kommer arbetet vara ännu vassare. Certifieringen har lett till ett seriösare sätt att utbilda spelare. Har du bra lärare och ett bra innehåll så blir eleverna bättre – i det här fallet fotboll.

Just nu besöker certifieringsteamet bestående av Thomas Lyth, Thomas Westerberg, Hans Lindbom och Patrik Caro samtliga medverkande klubbar för att utvärdera deras föregående säsong. Varje förening utvärderas efter åtta verksamhetsområden innan en totalpoäng räknas ut.
– Hälften av de 60 föreningarna har haft sina certifieringsmöten och vi kommer att börja registrera resultaten på tipselit.se inom kort. I år har vi ändrat poängberäkningarna till vilken nivå som spelarna nått upp till. Tidigare var det samma poängnivå för en spelare att spela en U21-landskamp som att spela i Allsvenskan men det är trots allt lite mer merit att spela tävlingslandskamp för U21 och det ska ändras.

– 50 föreningar kommer att ha haft sitt certifieringsmöte innan januari månad är slut och vi räknar med att ha alla resultaten klara för alla föreningar senast den 20 februari.

Det som certifieras är den dokumentation som klubbarna uppger enligt följande kriterier:

Verksamhetsområden Antal frågor Max poäng
A. Föreningens mål med ungdomsverksamheten 8 till 19 år 5 150
B. Spelarutveckling 13  250
C. Tränar- och ledarorganisation 14 250
D. Tränings- och matchfaciliteter 3 110
E. Föreningens skolsamverkan från 8 till 19 år 3 80
F. Föreningens samarbete med andra föreningar från 8 till 19 år 2 80
G. Rekrytering av spelare och ledare 4 80
H. Sportsliga resultat av ungdomsverksamheten    

Områdena A-G kan ge maximalt 1 000 poäng. H har inget poängtak utan är avhängigt av hur många av de spelare som tillhört föreningen i åldrarna 12-19 som debuterat i elitsammanhang.
Föreningen ska ha minst 500 poäng på A-H för att bli certifierad som SEF Akademi

Över 500 poäng ger en stjärna, över 700 två stjärnor, över 1000 poäng tre stjärnor, över 1500 poäng fyra stjärnor och över 2000 poäng fem stjärnor. Av de 60 klubbarna så är det endast sex stycken som är femstjärniga i dag.

Ursprungligen endast lagen i Allsvenskan och i Superettan som fick vara med i Tipselit, men på sistone har skaran utökats med klubbar även i Division 1 och Division 2, till dagens totala 60 klubbar. Tomas Lyth tycker att nivån på svensk akademiverksamhet att höjt sig enormt sedan certifieringen ursprungligen påbörjade.
– Jag har följt ungdomslandslagen de senaste åren, ser vilka kvalitéer spelarna har. Vi som är ledare och tränare – vi utbildar men det är spelare som har ansvar att utvecklas och det finns många som har bestämt sig för att bli bra. Vi kan ge förutsättningarna men det är upp till spelaren att vilja. Man kan inte säga vilka som blir bäst, inte ens hos 19-åringar. Ger man spelarna bra grunder så har de större chanser att lyckas. Det finns många exempel på spelare som varit långt framme som 15-16 år men som sedan blivit förbisprungna av spelare vid 19 av spelare som lägger ned mer tid och som har bestämt sig för att bli bra.

Syftet med certifieringen är att
– kvalitetssäkra klubbarnas arbete med spelarutveckling i åldern 8-19 år
– identifiera klubbarnas egna utvecklingsområden
– stödja och i dialog medverka till klubbarnas eget utvecklingsarbete
– skapa en stimulerande manual för de deltagande föreningarna
– skapa tydlighet gentemot styrelse, sponsorer, spelare, föräldrar, andra klubbar, kommun etc.
– underlätta för föreningen att identifiera sin roll inom den svenska fotbollen
– framhålla spelarutveckling och ledarutveckling som de viktigaste faktorerna
– höja kvaliteten på spelarutvecklingen i ett internationellt perspektiv

Certifieringen ska vara ett levande dokument och ständigt utstå ifrågasättande och utvärdering. Ändringar i certifieringsmodellen skall först analyseras och beslutas i akademichefsgruppen

Läs mer om certifieringen på tipselit.se

Fakta Tipselit:
Tipselit är ett mer än 20-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger.

Totalt är 733 aktiva spelare registrerade inom Tipselit just nu. 240 spelar i Allsvenskan och 234 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se

Robert Johansson