Höstens planerade akademichefsträff för alla klubbar i Unicoachs nätverk ersattes på grund av corona istället med fem regionala träffar. Temat på träffarna var svenska akademiers status i dagsläget och hur utvecklingen ska se ut de närmsta åren.
– Det är vårt tåg. Vi ska titta på andra och inspireras, men vi ska ha vårt eget sätt att jobba, säger Thomas Hasselgren, akademiutvecklare på Svensk Elitfotboll.

De fem träffarna ägde rum i Stockholm, Örebro, Värnamo, Falkenberg och i Sundsvall. På varje träff deltog klubbar från närområdet och det totala antalet medverkande höll sig väl under Folkhälsomyndighetens riktlinjer. På träffen i Falkenberg medverkade 15 klubbar med sina akademichefer.

– Det blev jättepositivt. Vi som jobbar på västkusten känner varandra och det är inte långa avstånd mellan oss. Det är dessutom ekonomiskt mer försvarbart att åka till ett ställe nära. Ett plus är att man får besöka en klubb och se hur det fungerar hos den klubben. Det var väldigt fintvärdskap av Falkenbergs FF, säger Martin Pringle, akademichef i Varbergs BoIS.

Gemensamt för alla träffar var en utgångspunkt i förbättringsarbete och långsiktighet. Thomas Hasselgren betonade vikten av att akademierna måste få ta plats i sina klubbar och att de ska vara en tydlig del av klubbarnas strategier.

– Vi måste få upp akademin på agendan. Styrelse och klubbchef ska vara medvetna om akademin och ha en plan för den, säger Thomas Hasselgren.

På mötena genomfördes samtal runt certifieringsprocessen som snart inleds för säsongen 2020. Thomas Lyth, ansvarig för certifieringen gjorde förtydliganden och berättade om förändringar som kommer innebära högre krav på föreningarna. Thomas Hasselgren menar att med tuffare krav på certifieringen så utvecklar klubbarna sin verksamhet och svensk fotboll blir bättre.

– Vi tittar på ett sätt att finputsa en redan bra certifieringsprocess. Certifieringen fokuserar inte på att vara bäst utan på att utveckla sitt eget arbete i klubben och förbättra sina egna resultat från år till år. Vidare måste vi ta hänsyn till fotbollens utvecklingen både nationellt och internationellt, därför måste också kraven naturlig nog öka varje år. Certifieringen skall vara ett stöd till klubbarna för att utbilda framtidens elitspelare så att vårt herrlandslag också i framtiden kvalificerar för EM- och VM-slutspel.

Det gjordes också en jämförelse med danska och norska akademier och de ländernas sätt att certifiera sina klubbar.

– Alla drivs vi av att vi ska göra något bättre och att vi ska bli bättre. Det är jättebra att vi tittar på andra klubbar och länder, men vi ska inte glömma vad vi faktiskt redan gör i Sverige och att det är bra saker det med. Vi har något som redan fungerar och det ska vi utveckla. Alla vill framåt. Detta var en bra utgångspunkt för att hitta en väg framåt, säger Martin Pringle.

– Vi hade stora diskussioner på vissa punkter, men det är bara positivt. Det är då man kommer någonstans. Ibland hittar man vägar dit man inte ska gå, och då vet vi det.

På de flesta träffarna presenterade en utvald medverkande klubb sitt sätt att arbeta med akademin, som en inspiration för övriga och som ett best practice. I Stockholm hölls den genomgången av Mikael Thorstensson från Sollentuna FK, i Örebro talade Västerås SK:s Herman Ottosson och i Värnamo var det Malmö FF:s Per Ågrens tur.

Dagen avslutades med grupparbeten och gemensamma diskussioner.

Den regionala träffen i Sundsvall återstår, den hålls den 7 oktober.

Regionala akademiträffar hösten 2020:
17 september Stockholm
18 september Örebro
22 september Värnamo
23 september Falkenberg
7 oktober Sundsvall

Fakta Unicoach:
Unicoach är Svensk Elitfotbolls och Unibets långsiktiga och gemensamma satsning för att utveckla framtidens svenska elitfotboll tillsammans med 32 klubbars akademier. Genom resurser, utbildning och ledarskap skapar vi tillsammans förutsättningar för en fortsatt positiv utveckling. Visionen är att tillsammans utveckla Nordens främsta akademiverksamheter för svensk elitfotbolls framtid.

I Unicoach ingår de 32 klubbarna i Allsvenskan och Superettan med deras akademiverksamhet. Unibet går in med 15 miljoner i Unicoach. Resurserna kommer fördelas på de 32 klubbarna i Allsvenskan och Superettan utifrån Svensk Elitfotbolls fastställda certifieringsprocess.