SEF:s sportdirektör Stefan Lundins sommarkrönika ”Allsvenskans betydelse för vår spelarutveckling” väckte stor uppmärksamhet. Nu har han skrivit en uppföljare på samma tema.

Det var främst förslaget att bara låta enbart spelare i svenska klubbar delta i landsamper för 15-16-åringar som väckte debatt. Dessa spelar inte EM eller VM. När det blir dags för U17-landskamper, och därmed val till EM och VM samt eventuellt deltagande i dessa turneringar, ska förstås alla ha chans att kvalificera sig för landslaget – även de svenska spelare som spelar i utländska klubbar, främst då deras akademier.

Detta kom dock inte riktigt fram i debatten, vars vågor gick ganska höga mitt i sommarvärmen.

Kritiken till trots, Stefan Lundin är glad att han fått medhåll att den svenska talangutvecklingen fungerar, vilket inte minst U17-landslagets VM-brons från 2013 visar.

Glädjande var också att påståendet att ”Allsvenskan är en bra plattform för att få en bra karriär” föll i god jord.

Undersökningar av CIES visar dessutom att Allsvenskan är den liga som har flest egenproducerade spelare av de 30 största ligorna i Europa, samt är den liga som rekryterar minst antal utländska spelare.

Ytterst få har dessutom på ett negativt sätt kommenterat de fyra kriterier som Stefan Lundin menar är konsekvensen av en tidig flytt utomlands:

  • Avsaknad av stjärnstatus.
  • Avsaknad av fysisk uthållighet över tid.
  • Avsaknad av erfarenhet av att spela resultatinriktade internationella matcher.
  • Avsaknad av personlig mognad.

Läs SEF:s spordirektörs nya blogginlägg genom att klicka på länken:

http://www.svenskelitfotboll.se/allsvenskans-betydelse-for-var-spelarutveckling-del-2/