Hallå där, Ola Danhard, klubbdirektör i BP, som fått en plats i kvalet till Europa League tack vare tredjeplatsen i den svenska delen UEFA Fair Play.

BP i Europa League-kval. Det är nästan en svindlande tanke, eller…?

– Ja, det är en historisk händelse. Det är första gången BP får chans att spela ute i Europa. Vilka vi ska möta får vi veta efter lottningen i Nyon den 23 juni.

Vad betyder det här för BP som klubb?

– Det betyder mycket. Dels visar vi att en spelare inte behöver vara med i en storklubb för att ta sig ut i Europa, dels känns det extra bra att det är via fair play som vi tagit oss ut i Europa.

Kan du utveckla det sista lite?

– Jo, vi är som bekant en stor ungdomsförening och att uppträda enligt vår värdegrund är en viktig del vår förening. Vi driver ett projekt som heter ”Schyssta lirare och ledare”, där varje lag utser ”Schysstaste liraren”, som sedan får ta emot pris i en allsvensk match på Grimsta. Det är också viktigt att ledare uppträder på ett bra sätt mot domare och andra funktionärer på matcherna. Även om vi inte håller med om alla domslut, så respekterar vi dem. Hänsyn till andra är grunden i allt föreningsliv som vi i BP ser det.

Vad hoppas du och övriga i klubben av Europa-äventyret?

– Att vi ska överleva åtminstone någon omgång. Men det blir tufft. Det är mycket som är nytt, såsom transporter och att vi möter lag från städer som vi inte alltid vet var de ligger – och kanske till och med från länder som vi knappt vet var de ligger – att spelare och domare pratar ett främmande språk, att kulturer och mat är annorlunda, samt att planerna som vi ska spela på kanske inte är lika välskötta som vi är vana vid hemma. Det gäller att vi kan anpassa sig till allt det här nya.

Vad säger UEFA om Grimsta som kvalarena till Europa League?

– Nej, nej, vi ska spela på Tele2 Arena! Det blir faktiskt den första internationella fotbollsmatchen på Tele2 Arena. När jag säger det till mina kollegor i Djurgården och Hammarby tittar de lite konstigt på mig, men så är det faktiskt.

Slutligen: Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att vi ska få tillbaka våra skadade spelare och börja plocka lite fler poäng i Allsvenskan. Kvalet till Europa League i all ära, men det är Allsvenskan som vi fokuserar på i föreningen. Vi vill ha allsvensk fotboll på Grimsta även nästa år!

Faktaruta kvalet till Europa League:
Kvalomgång 1 spelas den 3 och 10 juli. Går BP vidare väntar kvalomgång 2 den 17 och 24 juli. Går BP vidare därifrån väntar den tredje och avslutande kvalomgången den 31 juli och 7 augusti.

Lottning: 23 juni i Nyon, Schweiz

Kvalomgång 1: Spelas 3 och 10 juli

Kvalomgång 2: Spelas 17 och 24 juli

Kvalomgång 3: Spelas 31 juli och 7 augusti

Svenska lag som är med:

– AIK
– BP
– IF Elfsborg
– IFK Göteborg
– Malmö FF

Play-off: 21 och 28 augusti.

Första omgången: 18 september.

Regerande mästare: Sevilla, som besegrade Benfica på straffar i finalen den 14 maj i Turin.

Finalen 2014-2015 års Europa League: Spelas i Warzawa den 27 maj 2015.

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation / Foto: Bildbyrån