Svensk Elitfotbolls Ordförande Lars-Christer Olsson skriver i egenskap av Ordförande i European Leagues ett öppet brev där han kritiserar de nya planerna på en ny världsomfattande liga för några få rika klubblag.

Bakgrunden är det nybildade World Football Club Association och ryktena att några få stora klubbar ska bilda en privat världsomfattande liga. European Leagues som är de Europeiska ligornas gemensamma organisation är starkt emot detta och börjar tröttna på all ryktesspridning.

Lars-Christer Olsson som är Ordförande både i Svensk Elitfotboll och i European Leagues skriver så här på European Leagues hemsida:

2019 har varit ett år fyllt av diskussioner runt de internationella klubbtävlingarnas framtid, i Europa och på andra ställen. Det senaste bidraget har varit grundandet av World club association och idén att skapa en världsomfattande liga.

Vi börjar tröttna på alla hot som kommer från några få rika fotbollsklubbar. Hot att de ska bryta sig ut ur fotbollens ekosystem och skapa deras egna privata omgivning”.

Lars-Christer Olsson konstaterar vidare i sitt brev att dagens fotboll är en industri där klubbar på alla nivåer över hela världen kämpar hårt för att få fram talanger och förädla dessa till professionella atleter och underhållare och att fotbollen i världen kan liknas vid en pyramid där varje nivå är en nivå där drömmar och hopp frodas.

Professionell fotboll är inte privata affärer för några få personer där enbart tjockleken på plånboken avgör om du är välkommen eller ej”.

Slutligen säger Lars-Christer Olsson att pyramidens topp inte ska vara en stängd lyxbutik för några få inbjudna.
Det är dags att vi alla respekterar de miljontals fotbollssupportrar runt om i världen, och alla de ledare och spelare som jobbar så hårt varje dag för att göra fotbollen till den underbara idrott den faktiskt är”.

Låt oss fokusera på att utveckla spännande och konkurrenskraftiga inhemska mästerskap. Låt dessa vara en solida grund till att bygga internationella tävlingar och för att dessa ska vara basprincipen till vår idrott. Låt dem vara sammanlänkande så att inhemsk framgång ger access till internationella tävlingar och ära”.

Läs mer på European Leagues hemsida.

Fakta European Leagues:
European Leagues växte sig starka under namnet European Professional Football Leagues (EPFL). Organisationen bildades 2005 ur föregångaren EUPPFL (Association of European Union Premier Professional Football Leagues) och har sin bas i Nyon i Schweiz. European Leagues är en paraplyorganisation för sina medlemmar – 36 fotbollsligor i Europa i 29 länder, däribland Allsvenskan och Superettan – och för bland annat deras talan mot UEFA och FIFA.

Svenske Lars-Christer Olsson, Svensk Elitfotbolls ordförande, är också ordförande i European Leagues.

European Leagues strävar efter ett samarbete, vänskapliga relationer och enighet mellan medlemsligorna samt att European Leagues gör gemensam sak för ligorna i diskussionerna med fotbollsförbund, myndigheter och intressenter, för att utveckla fotbollen på ett positivt sätt.

European Leagues vill lyfta fram politiska, sociala, kulturella, ekonomiska och utbildande dimensioner i fotbollen för att skapa en positiv utveckling på och utanför planen.

European Leagues vill vara en stark gemensam röst för alla fotbollsligor i Europa.