Att Malmö FF toppar årets Certifiering är inte en slump. Det är om man ska tro klubben själv snarare ett resultat av många års långsiktig och målmedveten satsning.
– Ska du in i ett a-lag så måste du lära dig att göra samma saker i ungdomslag, säger Per Ågren, Sportchef Ungdom i Malmö FF.

Certifieringen finns i första hand inte till för att vinna över andra klubbar utan för att varje medlemsklubb i Tipselit ska kunna jämföra sina egna resultat mot sig själv från år till år. I år gör Malmö FF ett jättehopp och förbättrar sina resultat med 1357 poäng jämfört med förra året. Klubben toppar egentligen alla individuella listor i Certifieringen och som en jämförelse så är Malmö FF bäst i klassen även om man räknar bort antalet idag aktiva elitspelare som klubben har utbildat, som man också får poäng för.

Klubbens akademichef, Per Ågren, samt U17/U19-ansvarige Mats Engqvist menar båda att klubbens långsiktiga och delvis nya tänk nu har slagit igenom på en bredare front, och att det är kontentan av det som man nu ser i Certifieringens resultat.

Malmö FF fick i år 3981 poäng i Certifieringen för de idag aktiva elitspelare som klubben utbildat i klubbens Tipselitverksamhet genom åren. Många är fortfarande kvar i klubben.

– Vi har i några år haft breda trupper där vi prioriterat utveckling, ibland på bekostnad på resultaten, och det är det som slår igenom nu. Ska du in i vårt a-lag så måste du lära dig att göra samma saker i vårt ungdomslag, säger Per Ågren.

– Vi vill ha en framgångsrik förening och framgångsrikt a-lag med en egen förankring.

Malmö FFs Per Ågren under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Malmö FF och Dalkurd den 27 maj 2018 i Malmö. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92048

Malmö FFs Per Ågren under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Malmö FF och Dalkurd den 27 maj 2018 i Malmö.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92048

Resultatet av detta är att klubben fallit tillbaka lite i listorna och att Malmö FF inte lika ofta är representerade i slutspel och titelmatcher på ungdomsnivå.

– Förut hade vi som målsättning att vinna P17 och P19 Allsvenskan, men det har vi inte längre. Vi vill fortfarande vinna varje match men vi tror att det är bättre för spelarnas utveckling att göra på det här sättet, fyller Mats Engqvist i. Det enda vi i så fall missar är UEFA Youth League och det är synd, för den turneringen är jäkligt utvecklande.

Klubben har utvecklat ett 18-punktsprogram för talangutveckling som de följer till punkt och pricka, och både Per och Mats är övertygande om att de är på rätt väg.

– Det handlar om enkla lösningar. Vi spelar exempelvis aldrig ut bollen till inkast. Vi ska spela oss ur situationen. Det är en av punkterna. En annan är att målvakten aldrig sparkar ut bollen, vi rullar ut den.

– Det är egentligen enkla praktiska grejer som vi talar om. Ett inkast har man i alla tider kastat längs linjen, men vi sätter den gärna in i banan till en centralt placerad mittfältare istället. Spelaren kanske tappar bollen de första fem gångerna, men han lär sig så småningom. Man måste få lov att misslyckas för att lyckas. Upp på hästen gör det igen, och igen, och du kommer att lyckas.

Malmö FF har idag åtta spelare födda 2002 som ingår i det svenska P17-landslaget och nästan lika många 03:or i P16-landslaget, så något rätt gör man i föreningen.

– Vi har en fantastisk tränarbesättning med många välutbildade tränare. Vi lägger ner stor kraft på att rekrytera bra tränare, säger Mats Engqvist som en av förklaringarna.

Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN / Kod JJ / Cop 112

Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN / Kod JJ / Cop 112

En annan förklaring är just 18-punktsprogrammet.
– Kommer man hit till Malmö FF så får man en bra miljö. Vi jobbar hårt för att skapa vinnare på längre sikt istället för nödvändigtvis vinna en match för tolvåringar på söndag. Vi kommunicerar också hårt med föräldrarna i detta.

Årets Certifiering gjordes delvis om jämfört med tidigare år. Bland annat så får klubbarna mer poäng om de jobbar aktivt med värdegrund och spelare som minst har gjort gruppspelsmatcher i Champions League eller Europa League får också fler poäng. Två faktorer som också gynnat Malmö.

– Vi är långt framme kring värdegrundsbitarna. Vi har jobbat hårt med det de senaste åren efter saker som hänt i och runt föreningen, och det är klart att det gynnar oss nu. Vi har också haft förmånen att delta i Europaspelet på en helt annan nivå än tidigare, menar Per Ågren.

Ett av Malmö FF:s största problem är hur klubben ska hantera att de har många landslagsspelare i ungdomslandslaget. Å ena sidan ska Malmö FF kunna hantera att möta Chelsea i Europa League en dag, å andra sidan måste klubben samtidigt slussa in sina talanger i a-truppen.

– Det är en stor utmaning. Hur gör vi det? Vi måste fortsätta diskutera detta internt, menar både Per och Mats.

– Jag tror att vi aldrig har haft en så stark a-trupp som nu och då ska vi ändå lyfta in talanger.

Målet är att 50% av truppen ska komma från egna leden i framtiden. Det går i vågor med tränare och a-trupp varje år, hur mycket man behöver köpa in, men målsättningen är att ha tålamod att släppa in en-två spelare per år.

Långt ifrån alla idag aktiva elitspelare som klubben har utbildat är idag kvar i Malmö FF. En del lämnar för högre rankade klubbar utomlands medan andra går till konkurrerande klubbar i Sverige. Det är en av konsekvenserna med att ta fram många talanger, och något man måste lära sig att kunna hantera.

– Ett av våra mål är att så många som möjligt av våra ungdomsspelare ska vara elitspelare vid 21 års ålder, helst i vår klubb, men det är bara att inse att alla inte kommer att vara kvar i MFF när de är 21. Men de har i alla fall passerat genom klubben och det är i alla fall bra för svensk fotboll.

– Sedan finns det så klart en annan aspekt i hur vi gör en bra affär om spelarna inte går in i vårt a-lag. Eller ska man låna ut dem? Är det rätt eller fel att placera spelare i Superettan? När ska vi göra det? Till vilken klubb? Utvecklas de där och när ska man ta tillbaka dem? Det är svårt.

Mats Engqvist, Malmö FF inför fotbollsmatchen i UEFA Youth League mellan Malmö FF och Atlético Madrid den 4 november 2014 i Malmö. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / Cop 110

Mats Engqvist, Malmö FF inför fotbollsmatchen i UEFA Youth League mellan Malmö FF och Atlético Madrid den 4 november 2014 i Malmö.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / Cop 110

I Sverige har Malmö FF på senare år valt bort svenska ungdomsturneringar med bra matchning som Gothia Cup för att istället spela turneringar i utlandet.

– Vi försöker dra nytta av närheten till kontinenten. Men vi har också bra relationer och haft nytta över en längre tid där vi kan åka kostnadseffektivt på turneringar utomlands, och samtidigt möta utvecklande motstånd. Dem turneringarna är väldigt bra för vår utveckling.

– Vi spelar också mycket mot danska lag. Danskarna är långt komna. De är riktigt bra och det är otroligt givande att möta dem. De har en annan stil och är oftast bättre än oss själva.

Per och Mats säger att Malmö FF ofta dominerar matcher hemma i Sverige men att de är fysiskt underlägsna utomlands, delvis eftersom de för utvecklingens skull spelar med ett år yngre spelare.

– Jämför man med exempelvis lag i Italien så är de fysiskt överlägsna även vid samma ålder, men de har troligen valt kortsiktigt för att vinna varenda match. De är också mer taktiskt drivna och spelar inte fair play på samma sätt som oss. Trots det är vi i Sverige väl i linje om man väljer teknisk utveckling, och även taktisk utveckling. Men vi är ofta fysiskt svagare.

Säsongen 2019 är i färd med att börja. Just nu slåss Malmö FF:s P17- och P19-lag om att nå finalspelet i Ligacupen, vilket är ungdomssidans motsvarighet till Svenska Cupen. U21-laget ska precis inleda sitt spel i U21 Allsvenskan Södra medan A-laget förbereder sig för Allsvenskan samtidigt som de precis blivit utslagna ur både Svenska Cupen och ur Europa League av engelska Chelsea.

I den allsvenska trupp som Malmö FF mönstrar 2019 så har ännu fler spelare chansen att debutera och ge ännu mer poäng till MFF till en kommande Certifiering. Fortsättning lär följa.

Läs allt om Tipselits Certifiering på tipselit.se.

Fakta Tipselit
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 62 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för utvecklingslagen. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand en heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.