Den tredje och sista konferensen under temat ”Tillsammans skapar vi vinnande lag” gick av stapeln i Stockholm i november. Svensk Elitfotboll och Hammarby Fotboll genom Samhällsmatchen bjöd tillsammans in till en dag med Sveriges ledande nationalekonom inom socioekonomi, Ingvar Nilsson. 
Vi vill sprida våra erfarenheter samt kunskap om fotbollens viktiga roll för samhället, säger Beatrice Clarke, ansvarig för hållbarhet och samhällsengagemang på Svensk Elitfotboll.

Dagarna, som arrangeras i Stockholm, Göteborg och Malmö, utgår från den socioekonomiska rapporten Fotbollsplanen mitt i byn, skriven av bland annat Ingvar Nilsson. Dagarna arrangeras i samarbete med Malmö FF, IFK Göteborg respektive Hammarby IF. Konferensen i Stockholm var den tredje och avslutande dagen.

Syftet med dagarna är att sprida kunskap om fotbollens betydelsefulla roll i det lokala samhället. Hur fotbollen med idrottens kraft har möjlighet att bygga partnerskap tillsammans med offentlig sektor, privat sektor och att fotbollsfamiljen tillsammans skapar hållbara och långsiktiga förutsättningar för människor som riskerar att hamna utanför samhället.

– Vi vill vara med och bidra till att skapa, och bygga nya nätverk. Att vi tillsammans får idéer om vad vi kan utveckla för att ta ytterligare steg framåt. Och att vi lämnar dagen med insikter, inspiration och förhoppningsvis fler spelkamrater, menar Beatrice Clarke. 

Hållbarhetsdagen arrangerades i samarbete med Hammarby Fotboll och Samhällsmatchen.
– Hammarby Fotboll är glada över att med fotbollen som verktyg kunna vara med och bidra till förändring för hela samhället i stort. Det finns så många goda krafter i vårt samhälle och tillsammans kan vi verkligen vara ett vinnande lag, säger Markus Nilsson, vice vd i Hammarby IF.

Utöver Ingvar Nilsson så gästas varje ort av tre inspirationsföreläsare med representanter från civilsamhälle, näringsliv och offentlig sektor. På konferensen i Stockholm talade bland annat Bassem Jerbi, rektor Stockholms stad.

Varje inspirationsföreläsning avslutades med att sättas i ett spännande sammanhang, där deltagarna fick prata och diskutera ämnet, och en möjlighet till att höra om andras erfarenheter, bygga nätverk och utvecklas. Processen leddes av Eva Lundmark Nilsson – medförfattare till rapporten Fotbollsplanen mitt i byn. 

– Det händer något när man sitter i möten med personer med olika bakgrunder från näringslivet, civilsamhället och den offentliga sektorn. Alla aktörer står med varsin upplevelse och erfarenhet att bemästra konsten att stanna upp och se klart på den situation som vi befinner oss i. Lärandet kan bara ske om vi har kunskap om glappet. Det är så vi bygger ett tryggt samhälle för våra barn i Sverige, säger Georgia ”Gia” Arvanitopoulos-Theorin, Projektledare Järva i Samverkan på Gålöstiftelsen.

– Vi alla som deltog vill göra skillnad. Vägen dit är sådana samtal där man skapar förtroende mellan varandra. Vi tenderar att prioritera bort dessa samtal som är det viktigaste för att samverka. Att få vara med på denna konferens som hölls av Svensk Elitfotboll har jag fått äran att träffa engagerade människor i olika sektorer som vill göra skillnad. Vi har redan börjat nätverka och se vad vi kan göra för att lyfta upp föreningar som jobbar mot barn och unga i Sverige.

Svensk Elitfotboll summerar dagen på ett väldigt bra sätt.
– Vi tror på kraften av att göra saker tillsammans. Här har samtal, kunskap och bygga nätverk stått i centrum. Tillsammans gör vi skillnad – ett mål i taget, avslutar Beatrice Clarke.