Häckens seger i Svenska Cupen innebär att Göteborgslaget blir Sveriges fjärde och sista representant i sommarens Europakval. Tillsammans med IFK Norrköping, IFK Göteborg och AIK ska de försvara de svenska färgerna en sommar då det finns mycket att vinna i UEFA-rankingen.
– Vi har viktiga rankingpoäng att försvara, säger Stefan Lundin, Sportdirektör på Svensk Elitfotboll.

UEFA:s ligaranking sträcker sig över de fem senaste säsongerna och nu när 2011/2012 års resultat stryks så finns många poäng att tjäna för svensk del eftersom den säsongen var ett dåligt år för Sverige. Bland annat har Sverige chansen att nå som minst plats 17, i stället för nuvarande 21, och troligen mer därtill. Men då måste sommarens kvalspel gå bra för svensk del. En Malmöseger i cupen hade gett bättre rankingpoäng, och bättre seedning, för alla svenska lag, eftersom lagen får tillgodoräkna sig 20% av de poäng som lag från samma nation dragit in, och på så vis borde få ett på pappret enklare motstånd än vad det nu blir med Häcken som segrare. Stefan Lundin anser att det är A och O för klubbarna att få behålla sina spelare under sommarens transferfönster för bästa möjliga resultat i Europa.

– Det är väldigt viktigt vilka trupper klubbarna har när kvalet börjar, att de kämpar för att behålla de bästa spelarna när de ska in i kvalet. Det är därför man är med, för att man redan har ett bra lag. Då vill man behålla det framgångsrika lag man har. Det ser jag som en förutsättning, att laget ser likadant ut så att det inte blir nya spelare som ska matchas in.

Kvalen till Champions- och Europa League startar den 30 juni, parallellt med Fotbolls-EM, och pågår fram till och med den 25 augusti, parallellt med OS, innan det blir ett uppehåll innan gruppspelet. Kvallottningen sker den 20 juni och lagen seedas efter 2015 års poäng på UEFA:s ligaranking. Därför är det redan klart i vilken omgång de svenska lagen går in i kvalet. IFK Norrköping går in i CL-kvalets andra omgång, precis som Häcken gör i Europa Leaguekvalet, medan både AIK och IFK Göteborg går in i omgång ett.

– Alla gillar det. Kvalspelet är ett spännande avbrott från vardagen som har förändrats mycket de senaste åren och blivit mer lockande och utmanande. Det är på fullaste allvar. För oss i Häcken så måste vi titta hur vi ska kunna dubblera de omgångar som blir med Europa Leaguekval och Allsvenskan samtidigt. Det gäller ha en frisk och bred trupp. Det finns dessutom en variabel till, med landslagsspel att ta hänsyn till eftersom EM och framför allt OS kan pågå samtidigt, säger Dennis Andersson, klubbdirektör i  BK Häcken.

I båda ligornas kvalspel så ingår tre rundor samt en playoff-omgång innan man når ett eventuellt gruppspel.

2017 års final i Europa League spelas på Friends Arena i Stockholm, med eller utan svenskt deltagande.

Champions Leaguekval 2016:
IFK Norrköping inleder i kvalomgång 2 (Q2) med matcher 12-13 respektive 19-20 juli.

Eventuellt Q3 spelas 26-27 juli och 2-3 augusti.
Eventuellt playoff spelas 16-17 och 23-24 augusti.

Går IFK Norrköping till Q3 så väntar playoff till Europa League vid förlust.
Går IFK Norrköping till playoff så väntar gruppspel i Champions League vid vinst och gruppspel i Europa League vid förlust.

Europa Leaguekval 2016:
AIK och IFK Göteborg inleder i kvalomgång 1 (Q1) med matcher 30 juni och 7 juli.
BK Häcken inleder som cupvinnare i kvalomgång 2 (Q2) med matcher 14 och 21 juli.

Eventuellt Q3 spelas 28 juli och 4 augusti.
Eventuellt playoff spelas 18 och 25 augusti.

Ligarankingen 6 maj enligt uefa.com:
19. Cypern 22 175
20. Vitryssland 20 000
21. Sverige 19 875
22. Norge 19 250
23. Israel 18 625
24. Danmark 18 600

UEFA:s ranking:
Bygger på resultat i Europa de senaste fem årens Europaspel.

Sveriges sämsta år på nuvarande ranking är säsongen 2011/2012, men det året stryks efter finalen i Champions League och då går Sverige förbi Vitryssland, Polen och Cypern som hade en bra säsong 2011/2012.

Blir nästa kvalår ungefär likadant som i år bör Sverige nå minst plats 17 under 2016 och får i så fall möjlighet att fler lag går in i ett senare skede av Europakvalet.

För att nå direktplatser in i Europa League krävs plats 13 på UEFA-rankingen och för Champions League krävs plats 12. Ska de svenska lagen få vänta så pass långt som att inleda kvalspelet i playoff krävs som sämst plats fem i rankingen.

Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån