Oktober månads vinnare av Månadens spelare och tränare heter Carljohan Eriksson, Mjällby AIF och Mikael Stahre, IFK Göteborg för Allsvenskan respektive Ajdin Zelijkovic Örgryte IS och Jonas Thern/Robin Asterhed, IFK Värnamo för Superettan.

IFK Göteborgs Mikael Stahre fick fart på det blåvita skeppet i oktober och löste fyra raka segrar och avstånd ner till kvalplatsen. För det belönas han med priset som Månadens Tränare i Allsvenskan för oktober 2021.

Motivering:
Fyra raka segrar och 10–1 i målskillnad gjorde IFK Göteborg till det formstarkaste laget i Allsvenskan i oktober. Ett blixinkallat träningsläger i Bohuslän verkar gjort susen för Mikael Stahre och hans Blåvitt.

Efter en inledande oktoberförlust mot IF Elfsborg såg det mörkt ut för IFK Göteborg. Kvalplatsen låg farligt nära och dessutom var avståndet inte avgrundslångt ner till nedflyttningsplatserna. Då valde Mikael Stahre att ta med laget på ett kortare träningsläger under landslagsuppehållet.

Och ett par dagar i Bohuslän verkar ha gjort susen. Örebro SK besegrades med 2–0 i återstarten och segrarna fortsatte trilla in. I omgången efter fick Mjällby släppa in mål för första gången på evigheter och IFK Göteborg vann till slut med 3–1. En imponerande 3–0-seger mot Djurgården följde innan månaden avslutades med 1–0 borta mot Degerfors.

Fyra raka segrar och 10–1 i målskillnad betydde en tiondeplats och spelrum ner till kval- och nedflyttnngsplats inför de avslutande omgångarna.

De övriga nominerade till Månadens Tränare i oktober var Jimmy Thelin, IF Elfsborg, och Anders Torstensson, Mjällby AIF. 

Tre nya nollor och ett spel som mycket väl kan hjälpa Mjällby AIF till ett nytt allsvenskt kontrakt. Carljohan Eriksson fortsätter storspela och är Månadens Spelare i Allsvenskan i oktober.

Motivering: 
Mjällbys burväktare höll på att slå Håkan Svenssons mer än 20 år gamla rekord av att hålla nollan i Allsvenskan. 793 minuter hade han hållit nollan när IFK Göteborgs Calle Johansson satte bollen i nät. 16 minuter saknades för att slå rekordet, men det blev trots det tre hållna nollor i oktober.

Tio hållna nollor på 17 spelade matcher. Hade det inte varit för Carljohan Erikssons superfacit hade Mjällby AIF på ett ännu tydligare sätt varit indraget i bottenstriden. Efter sex raka nollor inledde han oktober på inslagen väg. Varken Malmö FF eller Kalmar FF fick hål på den finske målvakten och fick se sig besegrade.

Inför mötet med IFK Göteborg krävdes en dryg halvleks hållen nolla för att slå Håkan Svenssons över 20 år gamla rekord. Men ett formstarkt Blåvitt fick bollen i nät och rekordet var borta. Det blev ytterligare två insläppta mål i den matchen innan Norrköping gjorde två i nästa match. Carljohan Eriksson avslutade dock månaden på bästa sätt när han höll nollan och hjälpte Mjällby till en seger mot Hammarby.

Det övriga nominerade till Månadens Spelare i oktober var Antonio Colak, Malmö FF, och Marcus Berg, IFK Göteborg. 

IFK Värnamo säkrade avancemanget till Allsvenskan och tränarparet Robin Asterhed och Jonas Thern är Månadens Tränare i oktober.

Motivering: 
IFK Värnamos fina form höll i sig under oktober och med tre segrar och ett kryss säkrade man avancemanget till Allsvenskan. Det innebär att Robin Asterhed och Jonas Thern lyckats föra nykomlingen IFK Värnamo raka vägen från division 1 till Allsvenskan.

Firma Asterhed/Thern var nominerade till priset som Månadens Tränare för femte gången och har stått för en fantastisk bedrift genom hela säsongen. Oktober inleddes visserligen med en oavgjort match mot Vasalunds IF, men fortsatte med tre raka segrar och ett avancemang till Allsvenskan.

Avancemnaget uppåt i seriesystemet säkrades i Eskilstuna. Francis De Vries och Victor Larsson gjorde målen när AFC besegrades med 2–0. Firandet visste inga gränser och nu är ytterligare ett småländskt lag klart för spel i Allsvenskan.

Robin Asterhed och Jonas Thern var nominerade tillsammans med Kalle Karlsson, Västerås SK, och Henrik Åhnstrand, GIF Sundsvall. 

Med fem mål på fyra matcher i oktober är Örgrytes Ajdin Zeljkovic Månadens Spelare i oktober.

Motivering: 
Ajdin Zeljkovic fortsätter att vara viktig för Örgrytes offensiv och är nominerad för andra månaden i rad. Under en obesegrad ÖIS-månad nätade han i samtliga fyra matcher och stod för totalt fem av lagets sju mål. 

Skytteligaledaren hade en fin oktobermånad och målade alltså i samtliga matcher som ÖIS spelade. Faktum är att han bidragit med nästan 50% – 17 av 36 – av lagets mål i Superettan i år. Och i jakten på nytt kontrakt har han varit ovärdelig för Örgryte. De fem målen i oktober bidrog till att laget gick obesegrade i fyra raka matcher. Kontraktet är inte helt säkrat ännu, men lita på att Ajdin Zeljkovic mer än gärna fixar det.

Ajdin Zeljkovic var nominerad tillsammans med Oscar Johansson, IFK Värnamo, och Taha Abda Ali, Västerås SK.

Fakta Månadens spelare/tränare:
Månadens Spelare och Tränare kommer att utses sju gånger per säsong. I juryn sitter samtliga 16 huvudtränare eller lagkaptener samt sportjournalister från riksmedia och från lokalmedia i de samhällen där Allsvenskan eller Superettan spelas. Juryn röstar varje månad fram tre finalister till utmärkelsen. Därefter får supportrar möjlighet att rösta fram vilken av de tre finalisterna som de anser ska vinna. En totalsumma räknas sedan samman där media, lagkaptener och supportrar står för varsin tredjedel och en vinnare utses.

Varje vinnare får 10 000 kronor från elitfotbollens huvudsponsor Unibet, att skänka till ett samhällsengagemang i klubben.

Tidigare vinnare i Allsvenskan 2021:
Månandes tränare:
April: Kim Bergstrand/Thomas Lagerlöf, Djurgårdens IF
Maj: Henrik Rydström, Kalmar FF
Juli: Per-Mathias Högmo, BK Häcken
Augusti: Bartosz Grzelak, AIK
September: Henrik Rydström, Kalmar FF

Månadens spelare:
April: Aslak Fonn Witry, Djurgårdens IF
Maj: Victor Edvardsen, Degerfors IF
Juli: Magnus Eriksson, Djurgårdens IF
Augusti: Alexander Milosevic, AIK
September: Hjalmar Ekdal, Djurgårdens IF

Tidigare vinnare Superettan 2021:
Månadens tränare:
April: Stefan Jacobsson, GAIS
Maj: Robin Asterhed/Jonas Thern, IFK Värnamo
Juni: Billy Magnusson, Landskrona BoIS
Augusti: Jörgen Lennartsson, Helsingborgs IF
September: Henrik Åhnstrand, GIF Sundsvall

Månadens spelare:
April: Mathias Karlsson, GAIS
Maj: Alexander Ahl-Holmström, AFC Eskilstuna
Juni: Ajdin Zeljkovic, Örgryte IS
Augusti. Linus Hallenius, GIF Sundsvall
September: Linus Hallenius, GIF Sundsvall