Varje månad ger elitfotbollens huvudsponsor Unibet 10 000 kronor till vinnarna för Månadens spelare och tränare i Allsvenskan och Superettan, att skänka till valfritt samhällsengagemang i sin klubb. 2022 års första vinnare skänker sina pengar till Samhällsmatchen respektive Fotboll mot cancer.
– Mina 10 000 kr skänker jag till Samhällsmatchen som ser till att Hammarby gör ett stort arbete även utanför fotbollen, säger Hammarbys Williot Swedberg, som blev månadens spelare i Allsvenskan i april.

Swedbergs tränare Martí Cifuentes blev Månadens tränare i Allsvenskan i april och skänker även han pengarna till Hammarbys Samhällsmatchen, som är klubbens samlade samhällsengagemang, som är ett sätt att samla alla Hammarby Fotbolls engagemang och initiativ utanför de kritade linjerna

– Det är förstås en ära att ha blivit framröstad till månadens tränare, och jag tillägnar utmärkelsen till mina kollegor i ledarstaben och inte minst våra spelare som jobbat och jobbar stenhårt för att Hammarby ska nå framgångar. För mig är det självklart att pengarna går till Samhällsmatchen, som driver flera mycket viktiga projekt i samhället och förkroppsligar mycket av det Hammarby som klubb står för, säger Martí Cifuentes.

I Superettan blev Skövde AIK:s duo Jack Cooper Love och Tobias Linderoth Månadens spelare respektive tränare i april. Både Tobias och Jack väljer att skänka vinstsumman till den till Skövde AIK kopplade föreningen ”Fotboll mot Cancer” – en ideell förening som syftar genom event och fotboll bidra till att samla in pengar till cancerforskning.

– Det är väldigt roligt att få pris som april månads bästa spelare i Superettan. Här i Skövde har jag fått förtroende och speltid i en lugn miljö med Tobbe (Linderoth) som jag känner väl. Laget har gått bra och kul för mig som forward att få göra mål, ett tecken på att vi gör något bra i föreningen, säger Jack Cooper Love om utmärkelsen.

– Jag är väldigt glad och tacksam för priset. Det är för mig ett kvitto på att vi i klubben, ledarstaben och framförallt spelarna gör ett bra jobb. Vi har en ambition att utvecklas hela tiden. Det jobbar vi hårt för dagligen i Skövde AIK. Det är fantastiskt kul att få vara med på den resan, menar Tobias Linderoth.

220515 Hammarbys tränare Martí Cifuentes tilldelas priset Månadens Tränare i Allsvenskan i april innan fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Hammarby och AIK den 15 maj 2022 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN / COP 106 / AE0086

I Hammarby vill man tacka juryn för utmärkelsen.
– Jag får tacka alla som röstat fram mig till månadens spelare, och jag vill tacka mina lagkamrater. Utan dem hade det inte gått så pass bra på planen för mig som det har gjort, avslutar Williot Swedberg.

Fakta Månadens spelare/tränare:
Månadens spelare och Månadens tränare i Allsvenskan och Superettan utses av Svensk Elitfotboll i samarbete med Unibet. Priset går till den spelare som gjort bäst bestående sportsliga avtryck under den senaste månaden. Varje vinnare får 10 000 kronor vardera från elitfotbollens huvudsponsor Unibet att skänka till ett samhällsengagemang klubben.

Månadens spelare och Månadens tränare utses sex gånger per liga under 2022. I juryn sitter samtliga 16 lagkaptener eller huvudtränare, beroende på pris, samt sportjournalister från riksmedia och från lokalmedia i de samhällen där Allsvenskan eller Superettan spelas.

Juryn röstar varje månad fram tre finalister till utmärkelsen. Därefter får supportrar möjlighet att rösta fram vilken av de tre finalisterna som de anser ska vinna. En totalsumma räknas sedan samman, där media, tränare och lagkaptener står för två tredjedelar, supportrarnas röster står för en tredjedel, och en vinnare utses.

Allsvenska juryn: De 16 lagens tränare eller lagkaptenerIrma Helin Zibanejad (discovery+), Jens Fjällström(discovery+), Petra Svensson (discovery+), Alexander Axén (discovery+), Daniel Kristoffersson (Sportbladet), Per Bohman (Sportbladet), Petra Thorén (Sportbladet), Anel Avdic (Sportexpressen), Therese Strömberg(Sportexpressen), Noa Bachner (Sportexpressen), Daniel Nannskog (SVT Sport), Olof Lundh (TV4), Martin Petersson (Fotbollskanalen), Richard Henriksson (Radiosporten), Johan Esk (DN), Patrick Ekwall(FotbollDirekt), Henrik Hultqvist (Värnamo Nyheter), Henrik Skiöld (TT), Oskar Pålsson (Borås Tidning), Lasse Hansson (Barometern), Christer Gustafsson (Norrköpings Tidningar), Max Wiman (Sydsvenskan), Aldijana Talic (Svenska Fans), Daniel Meisels (UNT), Karl Andersson (Hallands-Nyheter), Robert Laul (GP), Markus Wulcan (GT), Lukas Sahlin (Sundsvalls Tidning), Eric Persson (Helsingborgs Dagblad), Jerry Nilsson (Blekinge Läns Tidning), Anders Bengtsson (Fotbollsmagasinet Offside), Fredrik Narvelid (Karlskoga Tidning), Marcus Birro (Studio Allsvenskan), Oskar Månsson (Fotboll Sthlm), Svante Samuelsson (Svensk Elitfotboll), Viktor Tjernström (Unibet).

Superettanjuryn: De 16 lagens lagkaptener eller tränareRamin Nouri (discovery+), Pär Hansson (discovery+), Johan Arneng (discovery+), Phillip Trollér (GP), Rasmus Ellvin (VLT), Krister Rubensson (Sörmlands Media), Fredrik Jonsson (Hallandsposten), Göran Bolin (Sportbladet), Oskar Pålsson (Borås Tidning), Jonas Bergström (Trelleborgs Allehanda), Fredrik Carlsson (Nerikes Allehanda), Perra Johnsson (Sveriges Radio Uppland), Hector Junelind (GT), Fredrik Sjölund (Östersunds-Posten), Kristian Bågefeldt (Borlänge Tidning), Filip Elg (Smålandsposten), Eric Persson (Helsingborgs Dagblad), Anton Gustavsson (Skaraborgs Allehanda), Magnus Sundvall (Jönköpings-Posten), Viktor Tjernström (Unibet), Thomas Hasselgren (Svensk Elitfotboll).