Västerås SK:s målspruta Viktor Granath utsågs på måndagskvällen till den bästa spelaren i Superettan 2022. Utmärkelsen delades ut digitalt i Superettans officiella kanaler på sociala medier.
– Det är en helt osannolik känsla att bli utsedd till årets spelare, speciellt som ny i Superettan, som jag är. Jag får nog nypa mig i armen för att förstå att det här är sant, säger en glad Viktor Granath till Svensk Elitfotboll.

För andra året i följd utsågs de bästa spelarna och ledarna i Superettan. Priserna delas ut i samband med Allsvenskans Stora Pris. Viktor Granath, Västerås SK:s skytteligavinnare med sina rekordmånga 24 mål i serien, utsågs till bästa spelare i Superettan.

– Som forward måste man vara ödmjuk och inse att fotboll verkligen är en lagsport där mycket av det jag lyckats med i år har mina lagkamrater i allra högsta grad varit delaktiga i. Jag vill att de ska känna att det här också är deras pris. Den här utnämningen kröner ett fantastiskt fotbollsår för min del och jag är väldigt tacksam, menar Viktor Granath.

Det är mycket från serievinnarna IF Brommapojkarna och Halmstads BK bland pristagarna i Superettan men Viktor Granath vinner också utmärkelsen Årets forward. Skövde AIK:s Jack Cooper Love blev årets unga spelare.

– Det är otroligt kul att uppmärksammas på detta sätt. Jag kom till Skövde AIK inför säsongen och hade förhoppningar om mycket speltid och som forward även mycket mål och så har det också blivit. Med hjälp av ledarstaben och laget har både jag, laget och klubben gjort en väldigt bra debutsäsong i Superettan, säger Jack Cooper Love om sitt pris.

Juryn består av Superettans 16 huvudtränare och lagkaptener samt sportjournalister som bevakar Superettan. Tillsammans utser de årets målvakt, årets back, årets mittfältare, årets forward, årets tränare, årets unga spelare och årets bästa spelare.

Samtliga vinnare i Superettan 2022:
Årets målvakt i Superettan:
Tilldelas den målvakt som genom säsongen har varit bäst på sin position

Malkolm Nilsson Säfqvist, Halmstads BK

Årets back i Superettan:
Tilldelas den försvarsspelare – mittback eller ytterback – som genom säsongen har varit bäst på sin position

Joseph Baffoe, Halmstads BK

Årets mittfältare i Superettan:
Tilldelas den mittfältare som genom säsongen har varit bäst på sin position. Här ryms både inner- och yttermittfältare. Liksom för all del även offensiva och defensiva mittfältare

Samuel Leach Holm, IF Brommapojkarna

Årets forward i Superettan:
Tilldelas den anfallsspelare som genom säsongen har varit bäst på sin position

Viktor Granath, Västerås SK

Årets tränare i Superettan:
Tilldelas den huvudtränare som har haft störst positivt inflytande på sitt lags prestationer

Christer Mattiasson, IF Brommapojkarna

Årets unga spelare i Superettan:
Tilldelas den spelare som har varit bäst under sin första hela säsong i Superettan. Endast spelare som fått en del av sin utbildning i en SEF-akademi, är födda 2001 eller senare och med maximalt 15 matcher i Allsvenskan, Superettan eller i annat lands högstaliga före årets säsong är valbara

Jack Cooper Love, Skövde AIK

Årets bästa spelare i Superettan:
Tilldelas den spelare som har varit bäst i Allsvenskan under den gångna säsongen

Viktor Granath, Västerås SK

Under tisdagen utses motsvarande vinnare för Allsvenskan i Allsvenskans Stora Pris.

Följande personer ingår i 2022 års jury för Superettan:
Samtliga 16 huvudtränare och lagkaptener till lagen i Superettan samt Ramin Nouri – Discovery, Pär Hansson – Discovery, Johan Arneng – Discovery,  Krister Rubensson – Sörmlands Media, Fredrik Jonsson – Hallandsposten, Oskar Pålsson – Borås Tidning, Jonas Bergström – Trelleborgs Allehanda, Daniel Meisels – UNT, Fredrik Carlsson – Nerikes Allehanda, Eric Persson – Helsingborgs Dagblad, Filip Elg – Smålandsposten, Hector Junelind – GT, Fredrik Sjölund – Östersunds-Posten, Magnus Sundvall – Jönköpings-Posten, Kristian Bågefeldt – Borlänge Tidning, Göran Bolin – Aftonbladet, Anton Gustavsson – Skaraborgs Allehanda, Philip Trollér – GP, Rasmus Ellvin – VLT