BK Häcken-mittfältaren Ivo Pekalski avgjorde E-Svenskan 2014 med en vänstervolley ribban in.

Det är inte riktigt sant.

Bakom spakarna på spelkonsolen till TV-spelet FIFA 15 satt nämligen 11-årige målvaktstalangen Roni Sarihan, tillsammans med BK Häckens spelare Sebastian Ohlsson.

Det var Roni som sköt det vinnande skottet.

 

– Det är nog faktiskt det snyggaste målet jag gjort i FIFA. Jag sparade det till finalen, säger 11-åringen från Hisingen i Göteborg som även spelar fotboll IRL (In Real Life). Han står i mål i BK Häckens P02.

 

– Det är roligt att stå i mål, för det är kul att göra snygga räddningar.

 

Den i TV12 direktsända finalen av den första upplagan av E-Svenskan hölls på Quality Friends Hotel, vägg-i-vägg med Friends Arena.

 

Supportrarna och spelarna som vunnit någon av de 16 uttagningarna under oktober gjorde upp om det första SM-guldet i E-Svenskan – med ytterligare ett 100-tal medföljande supportrar i lokalen.

 

Efter många tuffa matcher – Malmö FF ledde exempelvis mot BK Häcken med 2-0 i första omgången innan killarna från Hisingen vände och vann – stod finallagen klara när lördagseftermiddagen övergick till kväll: Kalmar FF mot BK Häcken.

 

Avgörandet kom i den 49:e minuten. Ivo Pekalski väggspelade med Gunnar Heidar Thorvaldsson, fick tillbaka bollen och drog till på volley en bra bit utanför straffområdet. Resultat: Ribban in! Kalmars målvakt var chanslös.

 

Jublet i lokalen steg till samma nivå som efter ett mål i ett allsvenskt toppmöte.

 

1-0 stod sig tiden ut och strax därpå poserade duon Ohlsson-Sarihan med varsin pokal och en check på 50 000 kronor – att användas till klubbens supporterförening Getingarna.

 

Sebastian Ohlsson var nöjd med finaldagen och med Svensk Elitfotbolls satsning på E-Svenskan.

 

– Vi spelade många tuffa matcher i dag, och jag tycker att vi var värda att vinna. Vi var samspelta fast vi inte tränat ihop före finalen. E-Svenskan är ett bra sätt att knyta supportrarna närmare oss spelare. Hoppas att den fortsätter även nästa år.

 

Efter finalen har vi ringde vi upp Robin Carlander, ordförande i BK Häckens supporterförening Getingarna, som får ta emot checken på 50 000 kr.

 

– Vi är jätteglada, både för segern i E-Svenskan och för pengarna. 50 000 kronor är väldigt mycket pengar för en mindre supporterklubb som vår, cirka 350 medlemmar. Exakt vad vi ska göra med pengarna har vi inte bestämt, men någon slags kick-off lär det nog bli när vi väl börjar spela våra matcher på Rambergsvallen igen, i mitten av nästa år. Det ska bli såååå skönt att flytta tillbaka matcherna till Hisningen igen. Att åka till Gamla Ullevi för att se BK Häcken spela är fortfarande oerhört svårt att vänja sig vid, säger Robin Carlander.

 

Madeleine Ödquist, projektledare för E-Svenskan på Svensk Elitfotboll, slog sig ned i soffan efter finalen, tillsammans med en av idégivarna, Martin Rolinski på konceptföretaget Uncle Ned, pustade ut och sade:

 

– Allt vi har drömt om när det gäller E-Svenskan har slagit in: Supportrar som kämpar sida vid sida med sina idoler, engagerade klubbar, nöjda partners och glada  mammor, pappor, barn och ungdomar på finalen. Jag är så nöjd! Nu ska vi utvärdera hela satsningen. Förhoppningsvis är klubbarna lika motiverade att fortsätta nästa år som vi!

 

– Ett stort tack till alla partners – Svenska Spel, EA Sports, TV4-Gruppen, Quality Hotel och Fiat – som gjorde detta möjligt!

 

Martin Rolinski fyllde i:

– Det har gått så bra som vi hoppades tack vare att alla varit positiva och ställt upp på ett fantastiskt sätt, inte minst klubbarna som sett till att de lokala uttagningarna blivit grymt lyckade! Det finns idéer på hur vi ska utveckla E-Svenskan ytterligare till nästa år – och vi hoppas få chansen att göra det!

 

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation