Från ett fåtal till nästan alla. Ja, idag är det snarare regel än undantag att de klubbar som genomgår Svensk Elitfotbolls certifiering jobbar aktivt med antidopingfrågor. Och nu ska samtliga med när detta blir ett grundkrav från 2026.
– Det är verkligen glädjande att SEF tar ansvar för de viktiga antidopingfrågorna och väljer att arbeta aktivt genom utbildningskonceptet Vaccinera klubben, framtaget för just idrottsklubbar, säger Christine Helle, vd på Antidoping Sverige.

År 2022 presenterades en ny och reviderad certifiering riktad mot de svenska fotbollsakademierna. I denna fanns en poänggivande del om antidopingarbete, framtagen i samarbete med Antidoping Sverige. 

Med hjälp av den kan klubbarna “vaccinera” sig mot doping, genom att se till så att ledare och utövare får grundläggande kunskaper om dopingregler. Utbildningen genomförs i fyra steg och innehåller bland annat en handlingsplan med förebyggande åtgärder samt beredskap att kunna möta akuta situationer.

När delen infördes i certifieringen så uppfylldes kriterierna av tre klubbar. Idag, tre år senare, har 34 av 41 föreningar tagit steget.

– Det märks att föreningarna har varit lojala mot certifieringen och tagit tag i de här frågorna. Det stimulerar oss till att vidareutveckla delar som både direkt eller indirekt berör fotbollen. Jag tycker det är viktigt att detta är en del av vår certifieringsmodell, säger Thomas Hasselgren (bilden nedan), akademiutvecklare på Svensk Elitfotboll.

Degerfors IF är en av de klubbar som vaccinerat sig, vilket skedde första gången 2022. Det innebär att man årligen håller i föredrag om antidoping för spelare och ledare i akademi- samt seniorlag från 16 år och uppåt.

– Grunden i det är förstås att vi vill ha ett ärligt spel och att man ska veta med sig som spelare eller tränare i Degerfors att vi är emot doping här. Vi jobbar förebyggande med det och har även en beredskapsplan om det skulle uppstå misstänkta fall, men än så länge har vi klarat oss från det, säger Anneli Bergdahl, evenemangs- och hållbarhetsansvarig i Degerfors IF.

Från och med 2026 kommer vaccinationen av klubben vara ett grundkrav om man ska genomgå certifieringen. 

– Fotbollen är den största sporten och har flera av de största föreningarna. Det här sänder förhoppningsvis en signal till övriga idrotts-Sverige att vi tar ett ansvar för dessa frågor och gör något bra tillsammans, säger Thomas Hasselgren.

Samma sak betonar Christine Helle, på Antidoping Sverige, 

– Det är bra att klubbarna på högsta nivå visar vägen och hjälper sina aktiva att förstå sitt eget ansvar i att följa dopingreglerna. Genom Vaccinera klubben kommer man också upptäcka våra andra utbildningsmaterial såsom “Antidopingsnack”, som kan användas av ledare till aktiva, och “Ren vinnare”, som är en e-utbildning för ledare och aktiva.

Faktaruta:

Vaccinera klubben är ett digitalt utbildningskoncept för idrottsföreningar som genomförs via vaccineraklubben.se. Föreningens styrelse gör en antidopingplan och de fyra stegen i upplägget genomförs på några få timmar. Vaccinationen mynnar ut i en handlingsplan där föreningsmedlemmar och aktiva får grundläggande kunskap i dopingreglerna.  

Genom Vaccinera klubben blir föreningar och medlemmar bättre rustade i dopingreglerna. Med den framtagna akuta planen vet föreningen hur den ska agera vid händelse av ett dopingfall. Att vaccinera sin klubb mot doping sänder dessutom positiva signaler gentemot egna medlemmar, supportrar, kommunen, sponsorer och media.

En vaccination är giltig i tre år. Därefter måste föreningen genomgå en ny vaccinering.