AIK lottades mot norska Rosenborg i UEFA Youth League. Lagen möts i ett dubbelmöte. AIK börjar borta den 27 eller 28 september och avslutar hemma på Skytteholm den 18/19 oktober. Avsparkstider för båda matcherna är klockan 18:00.
– Det är spännande. Det blir en tuff motståndare. Det ska bli inspirerande att spela på Lärkendal, säger Lukas Syberyjski, tränare för AIK:s U19.

UEFA Youth League spelas för U19-lag och AIK representerar Sverige i turneringen på grund av att man vann U17-serien i Sverige förra säsongen. AIK och de olika ländernas vinnare spelar i den så kallade Domestic Champions Path, som går parallellt med Champions League Path, som är en kopia av huvudturneringen för A-lag.

I Champions League Path spelar lagen sina matcher på samma sätt som A-laget gör, samma grupp, samma motstånd, medan AIK måste ta sig an två kvalmöten och ett play off innan de båda tävlingsgrupperna slås ihop. Totalt medverkar 32 lag i varje del av turneringen.
– Vi har inte träffat på Rosenborg i de här ålderskullarna och vet egentligen inget om dem men det blir en bra möjlighet att få revansch för A-lagets förlust för två år sedan. Vi har förberett oss genom att åka till Liverpool för en miniturnering, där vi mött Ipswich, Tottenham, Manchester United och FC Turku.

AIK:s U19-lag spelar i U19 Allsvenskan Norra och ligger just nu femma. I laget finns Nebiyou Perry och William Jan som båda har tränat med AIK:s A-lag under sommaren. I AIK:s A-trupp så har även Christos Gravius, Rickson Mansiamina, Marko Nikolić och Oscar Linnér spelat matcher med U19-laget under den pågående säsongen. Dessutom har Alexander Isak fortfarande åldern inne för att teoretiskt sett kunna medverka i U19.
– Alexander Isak kan rent teoretiskt spela men vi får se hur det ser ut den veckan. A-laget kommer alltid i första hand. Vi har fördelen att kunna skicka in en stor matchtrupplista, där kan vi ha med alla, sen får vi se hur det ser ut den veckan. Vi får dessutom ha med tre överåriga 97:or.

Slår AIK ut Rosenborg väntar vinnaren av Domzale från Slovenien och Cukaricki från Serbien.

Förra säsongen spelade Elfsborg och Malmö i UEFA Youth League. Malmö tog några fina skalper men slogs ut i gruppspelet medan Elfsborg förlorade i playoff till åttondelsfinal mot Real Madrid. Ett bra betyg till svensk Tipselitverksamhet.

Fakta UEFA Youth League:
64 lag deltar i turneringen. 32 lag i Champions League Path dit U19-lagen kvalificerar sig tack vare att klubben A-lag kvalificerar sig till Champions League, och 32 lag i Domestic Champions Path, dit man kvalificerar sig genom att vinna den inhemska U17-serien föregående säsong.

I Champions League Path spelar lagen parallellt med den ordinarie Champions League medan lagen i Domestic Champions Path spelar som en cup där lagen möts i dubbelmöten.

De båda olika delarna av UEFA Youth League slås ihop från och med åttondelsfinalerna och spelas sedan som ett vanligt slutspel.

Chelsea är regerande mästare efter seger i finalen mot PSG.

Fakta Tipselit:
Tipselit är ett mer än 20-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger.

Läs mer på tipselit.se