Den allsvenska matchen mellan BK Häcken och Helsingborgs IF har precis slutat, matchsekreteraren har besökt domarna för att stämma av matchens nyckelmoment och domarobservatören Leif Lindberg kommer in i rummet. Så här granskas, bedöms och utvärderas de svenska elitdomarna.
– Nå, berätta. Hur tycker du att det gick, säger Lindberg till kvällens huvuddomare Mohammed Al-Hakim.
BK Häcken och Helsingborg spelade 1-1 inför 2612 åskådare på Hisingen i Göteborg. Sveriges stora domarprofil bakom Jonas Eriksson, Mohammed Al-Hakim har tillsammans med sina assisterande Joakim Amri Nilsson och Stefan Hallberg, samt fjärdedomaren Antti Kanerva, utdömt både en straff till bortalaget och ett rött kort till hemmalaget. Som alltid blir det diskussion.
– Jag fick jobba på lite i dag. Jag står nära när det är straff och känner att jag uppfattar situationen rätt. Sen har vi ett rött kort. Jag står väldigt bra till, ser hur han hoppar och hur han träffar. Han äventyrar motståndarens säkerhet så jag tar den, säger Al-Hakim när han uttalar sig om matchen och de domslut som uppmärksammats mest.
Al-Hakim och de övriga domarna tycker också att matchen var rätt grinig i den första halvleken.
– Det var lite grinigt mellan två spelare men jag hade koll på dem, både jag och de assisterande. Tjafset fortsatte under halvleken och i samband med en fast situation ger jag varning till båda som gruffar. Jag tror (John) Owoeri blir provocerad men det spelar ingen roll, jag får gå på det som faktiskt händer. Elvan (Adam Eriksson) i HIF får också varning för knuff. Här får jag hjälp av assisterande så att det blir rätt. Jag försökte hålla ihop det i den första halvleken så att de inte fortsatte bråka, men inget mer som stod ut under första 45. Andra halvlek var mycket lugnare, jag tror att lagen pratade om det i halvtid.
Den rutinerade domarobservatören, tillika assisterande domare i VM-finalen 2002, Leif Lindberg har sett matchen på plats. Efter slutsignal har Lindberg stämt av med ytterligare en observatör, Jan-Olof Svelander, som sett matchen på tv, vilket är brukligt i Allsvenskan numera, innan han går in till domarna med sina synpunkter. Domarna poängbedöms efter en skala 1-9 där 8.3-8.4 brukar vara den förväntade nivån. Den här gången har Lindberg bara gott att säga.
– Jag håller med dig i allt du säger. Alla viktiga beslut du tog idag var korrekta och du stod i otroligt bra position samtliga gånger. Du har läst spelet korrekt.
På minuskontot finns bara en enda sak, ett uteblivet gult kort.
– Det är bara en varning jag saknar. När du inte tar Peter Larsson så blir det livat på läktaren och där kunde du varnat. Du lämnade fördel men jag hade kunnat köpa en varning i efterhand. Det handlar bara om en ”sketfrispark” men det är ingen tvekan vad Peter Larsson är ute efter och alla hade köpt en frispark.
– Jag såg inte situationen korrekt och hörde inte mer från assisterande heller, säger Al-Hakim som ändå känner att det nog borde blivit ett gult kort i situationen.
Skulle någon av domarna har gjort ett stort misstag under matchen, matchavgörande eller ej, så ger det generellt ett poängavdrag på bedömningsskalan. Samtidigt skulle domaren få sitt misstag uppspelat på dator redan i mötet med matchobservatören och där och då få se och höra vad som gått fel. Men detta behövs inte denna gången. Leif Lindberg nickar istället instämmande i Al-Hakims kommentarer om matchen och avslutar med att summera hela matchens domarinsats.
– Du gör en jättebra match. Speciellt andra halvlek. Första är bra, andra är ännu bättre. Du taggade till i paus. Du håller en bra nivå och har bra spelförståelse. Du ska ha många pluspoäng. Det är bara en enda varning jag saknar i alla stora beslut men det är ingen stor sak. Jättebra, kanon!
Domarnas rutiner i samband med en match i Allsvenskan i korthet:
- Domarna anländer och hälsar på arenapersonal och klubbrepresentanter
- Domarna kollar arenan (Underlag, mål, nät, linjer etc)
- Förbundets representant ger förutsättningarna (sålda biljetter, väder, risk för bråk/pyro, antal bortasupportrar etc
- Domarobservatör kommer och hälsar
- Ombyte, uppvärmning, uppladdning, kollar utrustning och teknik
- Match
- Möte med domarobservatör
Så här utvärderades de övriga i domarteamet:
Assisterande Joakim Amri Nilsson:
– Snacket inom teamet fungerar, vi har haft några matcher ihop nu. Jag signalerade frispark med flaggan en gång i varje halvlek.
Assisterande, Stefan Hallberg:
– Det hände nästan ingenting på min kant. Det är en situation på min kant där en spelare får en knuff men jag stödvinkar inte för att Mohammed har koll och blåser ändå.
Leif om Assisterande domarna:
– Bra jobbat, ni har bra placeringar. Jag går på känsla när det gäller onside/offside men det känns bra. Där hade ni full koll. Bägge två bra med på linjen, tydliga tecken. Ni säljer in era beslut. Spelarna tittar på er och följer era tecken, viktigt att visa tydligt.
Vad gäller att du signalerade frispark med flaggan två gånger, Joakim. Glöm det, Al-Hakim står så bra placerad så det finns ingen anledning att gå in och kladda där.
Fjärdedomaren Antti Kanerva:
– Jag snackade en del med (Peter) Gerhardsson. Han tyckte att målvakten maskade, men jag kunde inte lägga stor kraft på det.
Leif om Antti:
– Det känns som vanligt tryggt och bra. Du har full koll på läget. Du kollar kläder och utrustningen noga på spelare som kommer in på plan.
Fakta domarna i Allsvenskan och Superettan:
Svenska Fotbollförbundet beslutar och utser domare till matcherna i Allsvenskan och Superettan. Svenska Fotbollförbundets domarorganisation utgörs av domarkommittén, coacher, observatörer och instruktörer. Det administrativa arbetet sköts framförallt av personalen på Svenska Fotbollförbundets domaravdelning. Domarkommittén är det beslutsfattande organet. En gång om året beslutar domarkommittén om hur Sveriges nästan 350 förbundsdomare skall klassificeras, det vill säga på vilken nivå de ska få döma nästföljande år.
Robert Johansson /FOTO: Bildbyrån