Allsvenskan kommer att fira jul på plats 21 på UEFA:s ranking över de europeiska ligorna. Det står klart efter att gruppspelen i både Champions League och i Europa League är färdigspelade.
– Säsongen har varit en framgång, säger Stefan Lundin, Sportdirektör på Svensk Elitfotboll.

Det blev en seger för Malmö under Champions Leaguespelet och med det fler värdefulla poäng till Sverige. Det hjälpte dock inte mot Vitryssland, som smet förbi Sverige i rankingen, med minsta möjliga marginal efter att de båda gruppspelen är färdiga. Eftersom Malmö har spelat klart så kommer Sverige heller inte att få fler poäng under våren. Sveriges plats 21 är ändå ett steg i riktningen mot för den plats 24 Allsvenskan hade inför sommaren, och målet att vara den bästa ligan i Norden är just nu uppnått.

2016 kommer dock att få bekänna färg direkt. Av de lagen som ligger bakom Sverige på rankingen så är det bara två som har lag kvar i Europaspelet. Norge (Molde) och Danmark (Midtjylland). Avancerar de båda vidare från sextondelsfinalen och åttondelsfinalen i Europa League så finns det möjlighet att båda ländernas ligor, mest troligt Norge, går om Sverige under våren.
– Går Norge förbi så får vi leva med det. Vi gläds åt våra skandinaviska grannar, säger Stefan Lundin.

UEFA:s system bygger på klubblagens prestationer i Europa under de senaste fem åren. Efter den här säsongen stryks resultaten från säsongen 2011/2012 och utan att spela en enda match så kommer Sverige vad det ser ut, att avancera i rankingen genom att Vitryssland, Cypern och Polen kommer bli av med många poäng, eftersom 2011/2012 var en ovanligt bra säsong för de länderna. Likaså kommer Allsvenskan att närma sig Österrike väldigt mycket. Av de lag som ligger bakom Sverige så är Norge det enda landet som kommer ta in poäng på Sverige.
– Det är enastående att vi kan nå så högt upp, frågan är om vi någonsin varit så högt sedan UEFA började med sin ligaranking, säger Stefan Lundin.

Champions League och i Europa League tar nu paus till efter årsskiftet, då slutspelet inleds. Spanien toppar rankingen överlägset med nästan 20 poäng före Tyskland. England ligger trea.

Målet att vara bäst i Norden på UEFA:s ranking är en del av Svensk Elitfotbolls mål att vara Nordens Bästa Liga 2017 – NBL17 – där också en rad andra parametrar spelar roll. Läs mer om NBL17 här.

Rankingen 11 december enligt uefa.com:
19. Cypern 22 175
20. Vitryssland 20 000
21. Sverige 19 875
22. Norge 18 625
23. Israel 18 500
24. Danmark 17 850

UEFA:s ranking:
Bygger på resultat i Europa de senaste fem årens Europaspel.

Sveriges sämsta år på nuvarande ranking är säsongen 2011/2012, men det året stryks tills nästa år och då går Sverige förbi Vitryssland, Polen och Cypern som hade en bra säsong 2011/2012.

Blir nästa kvalår ungefär likadant som i år bör Sverige nå minst plats 17 under 2016 och får i så fall möjlighet att fler lag går in i ett senare skede av Europakvalet.

För att nå direktplatser in i Europa League krävs plats 13 på UEFA-rankingen och för Champions League krävs plats 12. Ska de svenska lagen få vänta så pass långt som att inleda kvalspelet i playoff krävs som sämst plats fem i rankingen.

Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån