IFK Göteborg lyckades vända underläget från första matchen till en sammanlagd 3-2-seger mot finska HJK. För AIK:s del tog resan slut mot grekiska Panathinaikos.

Det var två tuffa lägen för de kvarvarande svenska lagen inför den tredje omgången i Europa League-kvalet. IFK Göteborg lyckades vända till 3-2-seger totalt efter 2-1-förlust i första matchen mot finska HJK, men AIK får tacka för sig efter två förluster mot grekiska Panathinaikos.

IFK Göteborg gick vidare mot HJK efter ett mål i vardera halvlek på Sonera Stadium i Helsingfors. Det första kom efter att Jakob Ankersen och Haitam Aleesami kombinerat på vänsterkanten. Aleesami svingade in ett inlägg som formstarke Mikael Boman styrde in i mål med pannan.

HJK hade spelat någorlunda offensivt i den första halvleken, men i den andra backade man hem och försvarade sin sammanlagda ledning.

Man lyckades länge, men i den 82:a minuten bröt Ankersen in från högerkanten och skickade iväg ett välplacerat långskott som letade sig in i bortre hörnet fram till 2-0.

John Alvbåge räddade sedan resultatet på stopptid genom att sträcka ut sig maximalt och tippa ett målsökande inlägg över ribban. Den efterföljande hörnan nickades bort och IFK säkrade avancemanget.

AIK och Panathinaikos  drabbade samman på Tele2 Arena i en match där första halvlek var jämn och chansfattig. Direkt i den andra halvleken kom nådastöten för Gnaget när Victor Ibarbo frispelades och satte upp 1-0 i krysset för gästerna.

Vid det läget krävdes det tre mål från AIK för att gå vidare. Stefan Ishizaki hade en frispark som styrdes i ribban och inbytte Ahmed Yasin hade ett rappt skott som räddades till hörna, men närmare än så kom man inte ikväll.

Istället kunde svenske landslagsanfallaren Marcus Berg utöka till 2-0 för Panathinaikos, framspelad av Mubarak Wakaso efter ett misstag i hemmaförsvaret.

– Första halvlek känns väl bra spelmässigt. Sen i andra så får de 1-0 och det ändrar hela känslan i matchen med bortamål och allt det där. Vi lyfter fram och de kontrar in 2-0. I slutändan så var de snäppet bättre, summerar AIK:s mittback Nils-Eric Johansson i TV3 efter matchen.

IFK Göteborgs motståndare i playoff-rundan, den sista kvalomgången innan gruppspelet, avgörs imorgon fredag. Lottningen genomförs med start kl. 13.00.