Allsvenskans och Superettans CSR-råd samlades i Göteborg för att initiera arbetet mot en nationell strategi för samhällsengagemang.
Klubbarna gör i det tysta en fantastisk samhällsinsats för ett mer integrerat och tolerant samhälle. Nu lyfter vi de här frågorna i en nationell strategi som ska ge klubbarna helt nya möjligheter att göra mer för fler, säger Calle Stjerna, Varumärkeschef på Svensk Elitfotboll.

Klubbarna i de två högsta serierna gör redan massvis med fina jobb som påverkar samhället i positiv anda. På ligornas hemsidor har Svensk Elitfotboll samlat 73 olika samhällsengagemang fördelat på 41 stycken i Allsvenskan och 32 i Superettan.

Svensk Elitfotboll vill nu samordna och kanalisera kraften i klubbarnas lokala engagemang och skapa en nationell strategi för samhällsengagemang. Med på mötet med CSR-rådet på Kamratgården fanns Elisabeth Anderton, CSR-ansvarig i IFK Göteborg.

– Det känns positivt att vi kan sätta oss ner, alla klubbar, och diskutera samhällsengagemang och en gemensam strategi. Även om inte alla klubbar kan jobba på exakt samma sätt så känns det viktigt att ha gemensamma riktlinjer som hela fotbollsfamiljen följer, säger Anderton.

För att klara av att genomföra en nationell strategi för samhällsengagemang så krävs också resurser och förutsättningar för ännu fler viktiga satsningar på lokal nivå.

– Det finns en otrolig kraft i att arbeta strategiskt med frågorna. En strategi behövs för att vi skall kunna arbeta fokuserat och målstyrt och för att säkerställa att samhällsfrågorna ständigt är på agendan. Många klubbar är redan otroligt engagerade och gör skillnad varje dag i sitt närområde. Genom att lyfta samhällsengagemanget till en strategisk nivå kommer elitfotbollssverige få förutsättningar att göra ännu större avtryck i vårt samhälle och jag är övertygad om att det utöver detta kommer ske ett lärande klubbarna emellan, säger Karin Heri, Verksamhetsledare Karriärakademin i Malmö FF.

Den tilltänkta nationella strategins ramverk är FN:s globala mål för en hållbar utveckling och fokus kommer att ligga på Hälsa och välmående, Sysselsättning och integration samt Allas lika rätt.

Karin Heri i Malmö FF är glad över att det numera finns ett forum där de personer i klubbarna som jobbar med samhällsengagemang kan träffas och utveckla arbetet att även gagna elitfotbollen i stort.

– CSR-rådet är ett forum där jag träffar personer som arbetar med motsvarande frågor i de andra elitklubbarna, detta är något som jag har saknat tidigare.  Det är fantastiskt att få lära känna så många otroligt duktiga kollegor i fotbollssverige. Vi ställs alla inför liknande frågeställningar och då är det skönt att vi kan lyfta luren och ringa till varandra om vi har frågor, söker inspiration eller behöver diskutera något. Vi må vara varandras antagonister på plan men utanför jobbar vi tillsammans för ett lite bättre Sverige!

– Svensk elitfotboll är väldigt mycket mer än ”bara” fotboll, avslutar Calle Stjerna.

Läs mer vad klubbarna i Svensk Elitfotboll gör för samhällsengagemang här:
Allsvenskan 41 stycken
Superettan 32 stycken