Succén är tillbaka. E-Svenskan inleder under hösten sin andra, upphottade, säsong när klubbarna på nytt har uttagningar för att kunna kora Allsvenskans bästa lag i EA Sports populära tv-spel FIFA.
– Vi på Svensk Elitfotboll är oerhört glada över att kunna fortsätta vår satsning på E-Svenskan, säger Mats Enquist, Generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Konceptet är enkelt. En supporter för ett Allsvenskt lag spelar tillsammans med en av samma allsvenska lags spelare FIFA mot de andra Allsvenska lagen tills en vinnare utsetts. 2014 tog Häcken, med spelare Sebastian Ohlsson och supportern Roni Sarihan, hem turneringen och priset på 50 000 kronor till klubbens supporterförening.
– E-Svenskan är ett spännande koncept att knyta samman spelarna med supportrarna. Framför allt supportrarna uppskattar det mycket. Det var gött att vinna. Det var inget vi hade räknat med men jag och Joni hade ett gott samarbete och det var rättvist att vi vann till slut, säger Häckens vinnare Sebastian Ohlsson.

E-Svenskan genomförs av SEF tillsammans med produktionsbolaget Uncle Ned och TV4-gruppen. E-Svenskan är ett nytt och spännande sätt för klubbarna och spelarna att hitta en gemensam plattform med sina supportrar. E-Svenskan gör sig bra i ett TV-format och inkluderar en event-turné på 16 stopp samt att höjdpunkterna går att följa via korta klipp på fotbollskanalen.se.
– Allsvenskan är en fantastisk liga som lockar allt fler åskådare till våra matcher. En väldigt viktig del i det är våra supportrar vars passion och engagemang håller absolut världsklass. Därför är vi väldigt glada att genom E-Svenskan kunna föra samman och presentera våra spelare och supportrar på ett nyskapande sätt, fortsätter Mats Enquist.

2015 års uttagningar startar hos IFK Göteborg den 8 september och avslutas med Hammarby den 4 oktober. När varje lag utsett sina kandidater, en supporter plus en spelare, drar finalspelet igång där de allsvenska lagen gör upp mot varandra i ett slutspel. Nytt för i år är att du som åskådare kan följa hela processen fram till finalen i en programserie.
– Det är otroligt kul att kunna bjuda våra läsare på dramatiken i E-Svenskan även i år. Fotbollskanalen är i och med vår starka närvaro och bevakning av svensk fotboll den naturliga platsen för den här tävlingen. Förra upplagan var en stor succé och vi är övertygade om att det här året kommer bli något alldeles speciellt, säger Tobias Rosvall, onlinechef på TV4 Sport.

På Uncle Ned ser man fram emot starten av E-Svenskan.
– Vi såg redan förra året att E-Svenskan är något som både spelarna och supportrarna verkligen uppskattar. Det är en spännande kombination av E-Sport och riktig fotboll där supportrarna interagerar med spelarna på ett nytt sätt. Genom E-Svenskan tror vi att fler kommer upptäcka Allsvenskan och dess profiler, säger Martin Rolinski, en av grundarna till Uncle Ned som producerar E-Svenskan.

Den stora finalen går av stapeln den 10 oktober och sedan är en vinnare utsedd.
– Förra årets tävling var snygg och alla verkade ha roligt. Jag tror de flesta vill göra om det här. Självklart ställer jag upp i år också men jag har knappt spelat FIFA i år så det kan bli svårt att ens komma till Stockholm, skrattar Sebastian Ohlsson.

 Alla spelregler går att hitta här.

E-svenskan turné 2015
IFK Göteborg 08-sep
Kalmar FF 09-sep
Malmö FF 10-sep
Helsingborgs IF 11-sep
Halmstads BK 12-sep
Falkenbergs FF 16-sep
BK Häcken 17-sep
IF Elfsborg 18-sep
AIK 21-sep
IFK Norrköping 24-sep
Åtvidabergs FF 25-sep
Örebro SK 26-sep
Gefle IF 29-sep
GIF Sundsvall 30-sep
Djurgårdens IF 02-okt
Hammarby IF 04-okt
Final 10-okt