Elfsborg och Halmstad utmärker sig i Tipselitarbetet med sina talanger. 2016 har båda klubbarna låtit fyra spelare debutera i A-laget i tävlingsmatcher. I Halmstads fall är samtliga fyra födda 1999.
– Vad jag vet är det första gången i klubbens historia som fyra 17-åringar har debuterat i seriespel i A-laget under samma säsong, säger Robert Nordström, Akademiansvarig i Halmstad.  

Spelarna det handlar om i Halmstad är Sead Haksabanovic, Gabriel Gudmundsson, Jonathan Svedberg och Rasmus Wiedesheim-Paul. Sead Haksabanovic har varit ordinarie hela säsongen och har hunnit med att göra sju mål hittills under säsongen. Haksbanovic blev också uttagen till U17-EM i Azerbajdzjan, där han dock inte medverkade på grund av Halmstad i stället behövde hans tjänster i Superettan. Övriga spelare har slussats in i laget under säsongen.

– Sead är ordinarie, Jonathan startade för första gången i A-laget mot Degerfors, RWP har nog bara gjort ett inhopp medan Gabriel hoppat in i ett 15-tal matcher, säger Robert Nordström.

Sead Haksabanovic och Gabriel Gudmundsson är egna produkter och har spelat i HBK sedan de var 7-8 år gamla. Övriga två kom till klubben när de blivit tonåringar.
– Rasmus och Jonathan började spela fotboll i Halmstadklubben BK Astrio och när de var 13 år så kom bägge till HBK.

Fyra Youth Leaguespelare i Borås
Allsvenska Elfsborg vill inte vara sämre. Mot Falkenberg debuterade den fjärde tonåringen i Allsvenskan på bara några månader när Simon Olsson fick spela från start. Före det hade Rasmus Rosenqvist fått spela från start i hemmamatchen mot Östersund i slutet av juli. I returmötet när serien vände, veckan efteråt, fick Rami Kaib chansen och i hemmamatchen mot Kalmar debuterade Ibrahim Dresevic.
– Det är skitkul att vi unga får chansen att spela. Jag tycker att alla vi som debuterat har gjort det riktigt bra, säger Rasmus Rosenqvist till Elfsborgs hemsida.

Samtliga fyra debutanter spelade i U19-lagets hemmamatch mot Real Madrid i UEFA Youth League så sent som i februari. Sedan har det gått undan.

Superettan påskyndat utvecklingen
Det är sällan något positivt att åka ner i Superettan och Halmstad hade så klart velat spela kvar i Allsvenskan, men medger också att spelet i en lägre division påskyndat 99:ornas utveckling och vill det sig väl så spelar också både laget och samtliga spelare snart ordinarie i Allsvenskan. Halmstad har nämligen gått upp direkt de senaste fyra gångerna de åkt ur Allsvenskan – 1973, 1988, 1992 och 2012 – och i år ser det lovande ut att det kan hända igen.

– Det är nog så att med en liten ekonomisk åtstramning och lite lägre tempo i matcherna så är det lättare att få in yngre egna spelare i ett A-lag. Lyckas vi nu för femte gången i rad gå upp i Allsvenskan igen så har klubben gjort en fin investering i alla dessa unga spelares utveckling, menar Robert Nordström.

Fakta Tipselit:
Tipselit är ett mer än 20-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger.

Läs mer på tipselit.se