I tider med coronaviruset så har en stor del av aktiviteten i samhället avstannat för att minska smittspridningen. Elitfotbollens verksamhet är inget undantag. Vad betyder det för ett samhälle att det inte spelas elitfotboll och hur skulle det se ut om elitfotbollen inte fanns i en stad?
Ämnet diskuterades i Nyhetsmorgon på TV4 när Svensk Elitfotbolls Generalsekreterare Mats Enquist gästade programmet.
– Vi har en verksamhet som pågår 365 dagar per år. Det viktigaste att inse är att fotbollen är en del av folksjälen, det är ett folkhem idag som speglar samhället i övrigt, säger Mats Enquist i sändningen.
– Hela samhället är naturligtvis drabbat och vi är inget undantag. Man behöver några glädjeämnen när det är jobbigt i övrigt, då märker man att många saknar fotbollen extra mycket.
Se hela inslaget i Nyhetsmorgon här
Finns det elitfotboll i ett samhälle så mår bygden i regel bra. Elitklubbarna bygger den lokala känslan av samhörighet och folk flyttar inte ut i samma utsträckning och det lokala näringslivet blomstrar. Spelarna blir förebilder för en yngre generation och i en del fall räddar fotbollen ungdomar från kriminalitet.
Elitklubbarna utför själva stora initiativ för inkludering, integration och gemenskap. Elitfotbollen gör att personer bryter utanförskap och tar sig in i samhället – de behöver inte längre försörjas utan kan försörja sig av egen kraft. I en rapport skriven av sveriges ledande nationalekonom Ingvar Nilsson fastslås det att om varje klubb i Allsvenskan och Superettan, via sina samhällsengagemang, får in tre unga människor på arbetsmarknaden vardera uppgår det ekonomiska värdet till 57 miljoner kronor i samhällsbesparingar. Varje ung man som inte värvas och blir gängkriminell är en vinst för samhället på 23 miljoner kronor.
Sett till samhällsekonomiska effekter så fungerar elitfotbollen som en katalysator mellan staten, företagen och kommunerna i arbetsmarknadsfrågor. Den samhällsekonomiska effekten från elitklubbarnas engagemang i arbetsmarknadsfrågor uppgår till 1,2 miljarder kronor.
Svensk Elitfotboll och klubbarna jobbar även hårt med spelansvar och mot matchfixning.