Ungefär en tredjedel av alla huvudtränare i Sveriges två högsta serier har inlett sina karriärer i någon av landets akademier. En av dem är Henrik Rydström, idag seniorcoach i IK Sirius.
– Det är den bästa utbildningen man kan få som tränare, säger Rydström. 

Sedan 1990-talets början har de svenska akademierna fått ta del av ett riktat bidrag som bland annat möjliggjort att man kunnat anställa tränare på heltid. Detta som ett led i att motivera ledare och säkerställa att utbildningen av framtidens fotbollsspelare är så framgångsrik som möjligt.

Det stödet delas idag ut av Unicoach, som håller i trådarna för det stora akademinätverk som består av 32 klubbar. Dessa delar varje år broderligt på 15 miljoner kronor.

Men det är inte bara spelare som går “Unicoach-vägen”, utan även tränare. I tio av de 32-klubbarna (se listan längst ner) har minst en huvudansvarig ett förflutet i någon akademi, däribland då Henrik Rydström som tränat såväl Kalmar FF:s P17 som P19.
– Jag har flera gånger känt att jag egentligen hade velat vara kvar längre i akademiverksamheten än jag var, men av olika anledningar har jag kallats upp i A-laget och fått hjälpa till i Kalmar, och sedan fick ju jag den här möjligheten i Sirius som jag inte kunde tacka nej till, berättar 44-åringen, vars klubb för närvarande ligger på fjärde plats i Allsvenskan.

Han tillägger:
– Om jag ska bena ut varför jag tycker på det sättet så är det ju för att du får befinna dig i en elitmiljö där du jobbar med väldigt drivna människor och har fantastiska förutsättningar. Personligen tror jag att du lär dig mycket mer där än att om du hade varit i ett division 2- eller 3-lag. 

Själv kom Rydström direkt från en elitkarriär som spelare och medger att han “chansade hejvilt” i sin träningsmetodik i början.
– Mitt ledarskap handlade bara om att testa en massa olika typer av övningar, och jag fick möjligheten att göra det för det var det ingen som var på mig i Kalmar och sa att “så där kan du inte göra”. Och spelarna hakade på. Precis som det är viktigt för spelarna som är på väg fram att få göra misstag så fick även jag göra det, minns Henrik Rydström.

Allt eftersom har han också hittat sin väg framåt och samtidigt lyckats skapa en sorts egen lathund till hur man utvecklar spelare.
– Det jag är jättenöjd med i Sirius är att jag kan peka på x antal spelare som faktiskt är bättre i år än förra året. Sedan är det givetvis till största delen spelarnas förtjänst, men om jag kan hjälpa dem med det så känner jag en jäkla tillfredsställelse, och mycket av det arbetet som görs kommer från insikter från mitt första år som tränare i P17.

Henrik Rydströms har själv noterat att allt fler ledare i de olika elitklubbarnas staber har börjat i akademierna, och konstaterar att alla samtidigt inte känner ett behov av att i framtiden bli huvudtränare. 

Han nämner Andreas Georgsons karriärsväg som ett intressant exempel på det.
– Han var i Malmö FF:s P17 och P19 och en av de som låg bakom deras styrdokument, “Den himmelsblå vägen”, innan han blev plockad av Brentford. Idag är han plötsligt i Arsenals A-lagsstab med Mikel Arteta. Jag tror att det är något man kommer se mer av i svensk fotboll: det är inte huvudtränaruppdraget alla suktar efter, utan det finns också andra intressanta roller.

I vilken utsträckning är tränarjobb i akademierna en språngbräda till ännu mer prestigefyllda uppdrag?
– På samma sätt som akademierna är ett skyltfönster för spelare så tycker jag definitivt att det är det för tränare också, säger Henrik Rydström.

FAKTA
Tio av 32 klubbar i Sveriges två högsta divisioner har en tränare som tidigare varit verksam i en akademi (angiven inom parentes). Det handlar om följande personer:

Djurgården: Kim Bergstrand (Brommapojkarna)
Hammarby: Stefan Billborn (Brommapojkarna, Hammarby)
IF Elfsborg: Jimmy Thelin (Jönköpings Södra)
IFK Norrköping: Jens Gustafsson (Halmstads BK)
IK Sirius: Henrik Rydström (Kalmar FF)
GAIS: Stefan Jacobsson (Degerfors IF)
GIF Sundsvall: Henrik Åhnstrand (Hudiksvalls FF)
Halmstads BK: Magnus Haglund (Halmstads BK)
IK Brage: Klebér Saarenpää (Hammarby)
Jönköpings Södra IF: Andreas Brännström (Sirius, Hammarby)