De europeiska fotbollsligornas organisation, EPFL, klubbade på fredagen igenom nya stadgar som ska göra organisationen mer slagkraftig än någonsin för att möta de europeiska fotbollsligornas utmaningar. Som ett första steg vill EPFL minska det ekonomiska glappet mellan lag som spelar i Europa och de som inte gör det.

EPFL:s Generalkommittés möte som hölls i Tel Aviv i Israel fastslog nya stadgar som enligt egen utsago gör organisationen ännu mer öppen, transparent och demokratisk. Lars-Christer Olsson nominerades att sitta på EPFL:s plats i UEFA:s exekutiva kommitté som EPFL tilldelades efter att de båda organisationerna uppnått konsensus tidigare i höst.

– Ligorna tog idag ett stort och viktigt steg till att modernisera vår organisation, helt i linje med good governance. Vi har nu en bättre position att stödja UEFA i vårt mål att förbättra och skydda konkurrenskraftig balans i europeisk fotboll, summerade EPFL:s ordförande, tillika ordförande i Svensk Elitfotboll, Lars-Christer Olsson dagen i ett pressmeddelande.

En av huvudpunkterna på agendan var att starta en ‘European Competition Fund’ som skulle fungera so någon form av solidaritetsutbetalning till klubbar som inte spelar i Europa, för att minska glappet till de stora klubbarna som spelar i Champions Leauge och i Europa League år efter år.

– UEFA: s president, Alexander Céferin, talade nyligen på sin kongress i Genève om vikten av att hålla konkurrenskraftig balans i fotboll och skydda vad han kallade” fotbollens magi ”. Vi är 100% överens med honom i den frågan. EPFL har efterlyst en större konkurrenskraftig balans under lång tid. Vi är glada att se att vi ligger i fas med UEFA på detta nyckelmål.

– Vi är övertygade om att med de kunskaper och expertis våra medlemsländer och UEFA har som tävlingsarrangörer kan vi skapa en lämplig ram för att låta alla professionella klubbar, inte bara några, konkurrera på högsta nivåer – både hemma och internationellt. Vi ser fram emot de kommande månaderna för att presentera konkreta förslag till UEFA för att hålla den drömmen och ambitionen levande å klubbarnas och fansens vägnar.

Andra saker som diskuterades på mötet var ett gemensamt transfersystem för hela Europa, regler för egna talanger, löner och maxtak för antal spelare i en trupp. Dagen före mötet höll EPFL också ett separat seminarium om sportens digitala framtid.