Lars-Christer Olsson, ordförande i  både Svensk Elitfotboll och i de Europeiska ligornas organisation EPFL, träffade Tibor Navracsics, EU-Kommissionären för Utbildning, Kultur och Idrott i Bryssel för att diskutera good governance, social dialog och den digitala marknaden.
– Jag uppfattar att vi fick gehör för våra idéer och att kommissionär Navracsics delade vår uppfattning att det är viktigt att någon försvarar även de små- och medelstora aktörernas roller på den europeiska fotbollsmarknaden och inom sport i allmänhet, säger Lars-Christer Olsson om mötet.

Lars-Christer Olsson informerade EU-Kommissionären om att EPFL vill bli en ledande förebild i att skapa och implementera en standard för det goda ledarskapet – good governance – i Europeisk fotboll och idrott i allmänhet. Några av EPFL:s viktigaste frågor är att fatta beslut med integritet, transparens, demokrati, delaktighet och en öppenhet hos alla medlemsligor i organisationen, däribland Allsvenskan och Superettan.

Att good governance togs upp med EU-Kommissionen har att göra med de senaste årens skandaler inom världsfotbollen och att frågan idag påverkar både den professionella fotbollen och EU:s idrottsliga policy, till exempel fotbollstävlingarnas trovärdighet, sportorganisatörernas rättigheter och EPFL:s ambition att garantera den sportsliga rättvisan i såväl nationella som internationella tävlingar.

– EPFL tycker att vi har lyckats hålla samman både stora och mindre ligor i ambitionen att försvara trovärdiga tävlingar och distribution av ekonomiska medel så att inte de mindre aktörerna utarmas till fördel enbart för de stora, menar Lars-Christer Olsson.

Ligorna har immateriella tillgångar och rättigheter att sälja och därmed skapa intäkter att återinvestera i fotbollen på både elitnivå och på gräsrotsnivå. Varje nationsförbund, liga och klubb måste kunna skydda sig mot tredjeparter som utnyttjar deras varumärken, för att garantera den långsiktiga utvecklingen av sin sport.

Lars-Christer Olsson påtalade också fotbollsligornas nyckelroll som den största arbetsgivaren i fotbollssektorn inom EU och att EPFL kommer att aktivt stötta EU-Kommissionens aktiviteter inom EU Work Plan for Sport under åren 2017-2020.

Läs mer om EPFL:
De Europeiska ligorna efterfrågar en standard för good governance
EPFL bryter sin Memorandum of understadning med UEFA
Maktkampen i Europa – EPFL ifrågasätter UEFA
Lars-Christer Olsson vald till ny ordförande i EPFL

Fakta EPFL:
European Professional Football Leagues bildades 2005 ur föregångaren EUPPFL (Association of European Union Premier Professional Football Leagues) och har sin bas i Nyon i Schweiz. EPFL är en paraplyorganisation för sina medlemmar – 32 fotbollsligor i Europa – och för deras talan mot UEFA och FIFA.

EPFL strävar efter ett samarbete, vänskapliga relationer och enighet mellan medlemsligorna samt att EPFL gör gemensam sak för ligorna i diskussionerna med fotbollsauktoriteter och investerar, för att utveckla fotbollen på ett positivt sätt.

EPFL vill lyfta fram politiska, sociala, kulturella, ekonomiska och utbildande dimensioner i fotbollen för att skapa en positiv utveckling på och utanför planen.

EPFL vill vara en stark gemensam röst för alla fotbollsligor i Europa.

Läs mer på EPFL:s hemsida