Det nya kombinerade tränarverktyget framtaget av Svensk Elitfotboll i samarbete med Spiideo och Signality får höga betyg av klubbarna.
– Det som vi fått till nu är ett system som är så användarvänligt att alla i en stab och trupp kan komma åt all information, säger Andreas Georgson, assisterande tränare i Malmö FF.

Malmö FF har sedan innan använt Spiideo ganska länge. Skåningarna har varit nöjda för att de har kunnat fånga ögonblick i stunden och fått snabb visuell feedback. Andreas Georgson, assisterande tränare i MFF, menar dock att den nya kopplingen tagit analysen till en helt ny nivå.

– Vi är jättenöjda med Spiideo men den nya kopplingen med Signality ger helt nya möjligheter. Den gör att man kan få effekter kopplade till fysisk data. Jag menar, videoanalys är traditionellt ett område, medan träning och match har varit en annan typ av analys. Båda områdena skapade olika typer av experter som jobbade var för sig. Det som vi fått till nu är ett system som är så användarvänligt att alla i en stab och trupp kan komma åt all information. Alla, inte bara experterna kan komma åt de delar som just de behöver. Man behöver inte vara specialist, menar Georgson och fortsätter.

– Vi kan komma åt allt vi vill utan att ladda över film från kamera till dator. Allt finns direkt i klocka, telefon eller surfplatta och vi kan snabbt ta fram och effektivt visa spelarna i halvtid och efter match.

Det nya verktyget möjliggör med andra ord att olika typer av analys nu finns samlat i ett och samma verktyg.
– Tillsammans med Spiideo och Signality har vi skapat ett helt unikt tränarverktyg, menar Svante Samuelsson, Sportchef på Svensk Elitfotboll.

Jimmy Högberg, assisterande tränare i Örebro SK under upptaktsträffen för Allsvenskan i fotboll den 20 mars 2017 i Uppsala. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Jimmy Högberg, assisterande tränare i Örebro SK under upptaktsträffen för Allsvenskan i fotboll den 20 mars 2017 i Uppsala.
Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Jimmy Högberg, assisterande tränare i Örebro SK betonar att det nya analysverktyget är en del av ett långsiktigt arbete där det dels gäller att hitta ett så komplett analysverktyg som möjligt, men dels också utveckla svensk fotboll så mycket som möjligt.

– Vi är väldigt duktiga på att samarbeta över gränserna i Sverige. Vi vill varandra väl och vi gör det tillsammans. Alla blir bättre av det för det gynnar utvecklingen jättemycket. Vi jobbar med utbildning, utveckling och samarbete och vi pushar varandra till att bli bättre, säger Jimmy Högberg och fortsätter.

– Vår ambition att skapa ett heltäckande analyssystem. Det är ett pågående utvecklingsarbete och vi är inte riktigt i hamn än, men vi får in mer och mer data hela tiden. Det som är viktigt att trycka på här som gör oss unika, är att vi jobbar med att väva samman positioneringsdata med eventdata, och med videodata – alltså tre olika punkter. Det är unikt att kombinera alla tre delar inom fotboll. Normalt har man olika plattformar och olika mjukvaror, så är det inte här. Vi bygger främst ett system för att utveckla svensk fotboll och svensk fotboll är inte som i andra ligor där man har en stab som jobbar med bara analys. Vi har en mindre grupp tränare där man behöver så få delar som möjligt att se så mycket som möjligt. Vi ska kunna kombinera att titta på hur mycket en spelare löper under match med att också se om de var en korrekt löpning. Det gör man tack vare videon. Det är många olika sekvenser i en match som man måste sätta ihop till en helhet, säger Jimmy Högberg.