Svenska Spels bidrag till de klubbar som ska kvala till sommarens Champions League och Europa League är till för att de svenska lagen ska komma så förberedda som möjligt till kvalspelet som inleds efter midsommar.
– Tidigare år så har Europabonusen varit näst intill direkt avgörande att vi nått gruppspel i Europa, säger Malmö FF:s vd Niclas Carlnén.

Malmö FF har redan spelat två gruppspel i Champions League på kort tid och menar att 2014 så hjälpte Europabonusen klubben allra mest, när de för första gången skulle satsa mot Europa.

– För den satsning vi gjorde 2014 så var Europabonusen direkt avgörande. Den skapar mycket bättre förutsättningar för klubbarna som ska kvala. I år kommer vi att använda bonusen till att kartlägga motståndarna och förbereda oss inför resorna utomlands, säger Niclas Carlnén.

I Jämtland kvalar Östersunds FK för första gången till ett Europaspel och det är med stor tillförsikt som jämtarna ser fram emot kvalet, där de går in i den andra omgången.

– Vi satte upp ett mål i januari 2011 att vi skulle gå upp i svensk elitfotboll och konkurrera om SM-guldet, samt att vi skulle spela Europafotboll i Jämtland. Det är fantastiskt att vi börjar nå fram och snart är där. Vi har en spännande uppgift framför oss, både sportsligt och för klubben, menar Lasse Landin, Kanslichef i Östersund.

– Vi kommer att använda pengarna till att samla truppen och ha ett träningsläger innan kvalet, och vi behöver också använda lite för att betala resorna.

De två övriga lagen, AIK och IFK Norrköping, kvalar också till Europa League, och går båda in i den första kvalomgången.

– Vi ska använda pengarna för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för oss och för att vi ska kunna få maximal utdelning. Till exempel för resor och återhämtning, säger AIK:S vd Mikael Ahlerup.

– Vi ska ha ett förberedande läger och vi behöver scouta motståndarna. Vi är i en situation där vi inte vet var vi ska resa och det är tajt om tid för att vissa har semester när Allsvenskan har uppehåll och vi behöver göra detta, menar IFK Norrköpings Ordförande Peter Hunt.

Kvalet till båda Champions League och till Europa League lottas den 19 juni, och inleds sedan med dubbelmöten från och med 27-29 juni. För att nå ett gruppspel i Europa krävs att de svenska lagen överlever tre kvalrundor plus ett playoff.

– Det här är en utmaning för oss, inte bara för att vi är med i tävlingen, utan även om man ser att det är ett sätt att lära sig ännu mer så är det en fantastisk möjlighet för oss. Det ligger i klubbens DNA. Vi är inte nöjda. Detta är ingen slutdestination för oss, säger Lasse Landin i Östersund.

Fakta Svenska Spels Europabonus:
Europabonusen infördes säsongen 2014 enligt ett avtal på två säsonger. Inför säsongen 2016 så utvärderades bonusen och förlängdes till och med säsongen 2019.

Syftet är att ge de svenska lag som ska kvalspela till Champions League eller till Europa League möjligheten att förbereda sig på bästa sätt.

Svenska Spel satsar tre miljoner per säsong. De lag som når gruppspel betalar tillbaka 1.5 gånger pengarna de fått varvid Europabonusen kan se olika ut från år till år.

De regerande svenska mästarna får störst andel av bonusen medan övriga lag delar lika på en lägre summa.

Svenska Spels insats är och förblir tre miljoner kronor. Att bonusen varierar beror på huruvida svenska lag klarar av att kvalificera sig för ett gruppspel i Europa eller ej.

Beloppet i Europabonusen är något lägre i är än 2016, detta för att inga svenska lag lyckades att kvalificera sig för ett gruppspel i Europa förra året. Svenska Spels ursprungliga tre miljoner kronor finns kvar i potten samt ytterligare en miljon som är sparad från Malmö FF:s återbetalning 2015. Dessa sprids ut på följande sätt:

  1. Två miljoner kronor – Malmö FF för vinst i Allsvenskan och kval till Champions League
  2. 666 tusen kronor – AIK, för andraplatsen i Allsvenskan och kval till Europa League
  3. 666 tusen kronor – IFK Norrköping, för tredjeplatsen i Allsvenskan och kval till Europa League
  4. 666 tusen kronor – Östersunds FK för vinst i Svenska Cupen och kval till Europa League.