När European Leagues höll sin kongress i Edinburgh så fick organisationen inte bara sitt nya namn utan det behandlades också en rad frågor. En av dessa var UEFA:s modell för Financial Distribution, och det var inte något som European Leagues imponerades av.
– Det är en besvikelse att fotbollsfamiljen fortfarande inte jobbar för att uppnå en konkurrenskraftig balans, säger Lars-Christer Olsson, ordförande i European Leagues, och i Svensk Elitfotboll.
UEFA:s modell för Financial Distribution sträcker sig mellan 2018-2021 och European Leagues anser att modellen inte kommer att förbättra konkurrenskraften i europeisk fotboll. Faktum är att modellen anses öka de ekonomiska och finansiella klyftorna mellan klubbar i samma liga. Modellen gynnar främst klubbar som regelbundet spelar i Champions League eller i Europa League eller som historiskt sett har vunnit titlar.
– Det här är en fundamental fråga för våra medlemmar och vi kommer att jobba hårt de närmsta månaderna för att skapa en mer rättvis modell för finansiell distribution och solidaritet, menar Lars-Christer Olsson.
European Leagues beslutade sig för att jobba vidare med frågan i samband med kommande möten.
Kongressen i Skottland tittade också på sommarens transferfönster, matchfixningsfrågan och UEFA:s förslag för Financial Fair Play. När det gäller sommarens transferfönster så presenterades ett förslag att alla 32 medlemsligor skulle enas att som senast stänga sommarens fönster vid midnatt den 31 augusti. Detta för att alla ligors fönster ska vara stängda när alla kvalificeringsrundor för Champions League och Europa League är färdigspelade.
Läs mer om European Leagues namnbyte och manifest här.
Fakta European Leagues:
European Leagues växte sig starka under namnet European Professional Football Leagues (EPFL). Organisationen bildades 2005 ur föregångaren EUPPFL (Association of European Union Premier Professional Football Leagues) och har sin bas i Nyon i Schweiz. European Leagues är en paraplyorganisation för sina medlemmar – 32 fotbollsligor i Europa, däribland Allsvenskan och Superettan – och för bland annat deras talan mot UEFA och FIFA.
European Leagues strävar efter ett samarbete, vänskapliga relationer och enighet mellan medlemsligorna samt att European Leagues gör gemensam sak för ligorna i diskussionerna med fotbollsförbund, myndigheter och intressenter, för att utveckla fotbollen på ett positivt sätt.
European Leagues vill lyfta fram politiska, sociala, kulturella, ekonomiska och utbildande dimensioner i fotbollen för att skapa en positiv utveckling på och utanför planen.
European Leagues vill vara en stark gemensam röst för alla fotbollsligor i Europa