För första gången är det i år dags för derbyn i Superettan, så notera redan nu dessa historiska datum:
Lördag 3 maj 16.00 på Stadsparksvallen: Jönköpings Södra IF–Husqvarna FF. 
Söndag 31 augusti på Vapenvallen: Husqvarna FF–Jönköpings Södra IF.

Här i Smålands Jerusalem är fotbollen het samtidigt som Jönköpings-idrotten lever i förändringens tid.

Hockeyns HV71 har inte direkt rosat marknaden i vinter (SHL-tia till slut, fyra år efter senaste SM-guldet), innebandyns Jönköpings IK (en av sportens mest etablerade föreningar) åker ur Svenska Superligan, SSL, som jättejumbo, handbollens Hallby ligger sist i Herrallsvenskan och basketens riksidrottsgymnasium lämnar efter denna vårtermin Sanda i Huskvarna för att istället landa i Marks kommun.

I Jönköpings-Posten skrev Ulric Svensson häromdagen: ”Samtliga föreningar har gått från en stark framtidstro till överlevnad, möjligen med undantag för HFF.”

Möjligen med undantag för HFF…

Mannen bakom detta undantag heter Issa Iskander, en 37-åring som av lätt förstådda skäl 2013 utsågs till Årets Jönköpingsbo. Husqvarna FF:s sportchef som i princip lägger ned en heltidstjänst på detta utan att ha något betalt för det.

issa iskander (sportchef)_halv förminskad

Motiveringen: ”Issa Iskander har mot alla odds gjort det omöjliga möjligt. Tack vare kunskap och ett engagemang bortom all sans och vett har han en stor del i att Jönköping nu har två elitlag i fotboll.”

Issa Iskander kom 2010 till Husqvarna FF som sportchef efter att ha haft samma position i Råslätts SK de sju föregående åren. HFF fick den man ville ha, ”en intensiv man med lokala fotbollskunskaper”.

Jönköpings-Postens sportkrönikör Göran Bäckström berättar:

– Issa har en otrolig koll på alla lokala spelare i ”fyran”, ”femman”, ”sexan”. En höst för några år sedan hade han 30–40 spelare på provspel. Han har ett kontaktnät över hela landet. Issa kom till en förening i kris i precis rätt tid.

När detta skrivs har Husqvarna hunnit med åtta träningsmatcher – fyra segrar, tre oavgjorda och en förlust. På lördag väntar Assyriska IK Jönköping och om en vecka drar man till Turkiet (Antalya) på träningsläger.

Läget är alltså inte det vanliga denna vår när man vid Vätterns sydspets plötsligt har två lag i landets näst högsta fortbollsserie.

  • J-Södra, som bildades 1922, har tio allsvenska säsonger bakom sig (1945–1969) och har sedan 2006 spelat i Superettan, där man oftast hamnat på nedre halvan och två gånger även tvingats kvala – men ändå alltid hankat sig kvar
  • Husqvarna FF, som bildades 1987 genom en sammanslagning av fotbollssektionerna hos de gamla arvfienderna Husqvarna IF (grundad 1904) och Huskvarna Södra IS (grundad 1930).

Men man har mötts tidigare, även i seriesammanhang. Senast 2005 i div 2 Mellersta Götaland: J-Södra vann båda matcherna, 5–1 hemma inför 4 040 åskådare och 4­–1 borta inför 1 813 i det allra senaste seriemötet den 7 september 2005.

Issa Iskander kommer från Råslätt, en stadsdel i södra Jönköping. Från Råslätts SK precis som tränaren Niclas Tagesson, 43, som nu gör sin fjärde säsong i HFF. Dessförinnan var Tagesson sex år i IK Tord, före det sex år i IF Hagapojkarna.

Efter ett tungt första år, då HFF åkte ur Söderettan, har det bara gått uppåt för Niclas lag:

  • 2012 serieseger i division 2 Östra Götaland – en poäng före tvåan Oskarshamns AIK med endast en förlust på 22 matcher;
  • 2013 serieseger i division 1 Södra – sju poäng före tvåan Oddevold när laget vann 17 av 26 matcher, höll nollan i hälften och bara släppte in 17 mål.

– En ödmjuk kille som får grabbarna med sig. Hans styrka är att få ihop en grupp. Ingen Ceauescu precis, förklarar Issa.

Senaste pusselbiten i Issa Iskanders superettabygge är årets elfte nyförvärv, den centrale mittfältaren Tobias Nilsson, som tas in som lån från Örebro SK och som debuterade med en halvlek i 1–1-matchen mot Mjällby 5 mars i Elmiahallen.

Om debuten skriver man på HFF:s hemsida. ”Han briljerade med fina, precisa passningar och ett starkt spel rakt igenom. Han blir en stor tillgång i årets Superettan.”

Tobias Nilsson, nu 28 år, har en brokig karriär bakom sig.

Fostrad i Onslunda IF i Tomelilla på Österlen. Hamnade som 16-åring i Malmö FF som han tillhörde i fyra år men där han aldrig fick spela i Allsvenskan och 2006 lånades ut till Lunds BK. 2007 till Falkenbergs FF där han stannade i fem år, där han gjorde 12 mål på 129 matcher i Superettan och där han framförallt  2011 vann Superettans assistliga med 12 målpass. Den succésäsongen tog honom 2012 till allsvenska Åtvidaberg, en klubb som jagat honom under många år. Kontraktet var på tre år men redan efter första säsongen (22 matcher, 0 mål) bytte han till Örebro SK med nytt treårskontrakt.

Där blev det ifjol, trots en säsong förstörd av skador, 17 matcher men inget mål och han hade svårt att ta en ordinarie mittfältsplats i kamp med Ayanda Nkili, Mohammed Saeid och Nordin Gerzic

Så medan det övriga ÖSK nu tittar mot Allsvenskan är det återigen Superettan som gäller för Tobias Nilsson. Han deppar inte för det:

– Jag gör en nystart och det här är en bra möjlighet för mej att få kontinuerligt med speltid efter två säsonger som varit sönderryckta av skador. Sen får vi se vad som händer, säger Tobias Nilsson.

Lånet av Tobias Nilsson är ett typiskt exempel på hur Husqvarna FF agerar när man syr ihop sin trupp. Alltså en övergång som är möjlig tack vare att närkingarna hjälper till ekonomiskt.

Issa Iskander förklarar:
– Vi har Superettans klart lägsta budget, och det skulle vara svårt för oss att betala lön för en spelare på den här nivån. Därför betalar Örebro en stor del av lönen.

– ÖSK har verkligen hjälpt till i den här affären. Det är vad man brukar kalla en win-win-situation, eftersom vi hoppas att Tobias, samtidigt som han ska ta nästa steg, också ska ge oss det vi vill ha.

I år räknar Issa Iskander med tolv nya spelare:

– Men vi behåller också 14 från ifjol. Totalt kommer vi att ha 25–26 spelare men då kommer även vi att låna ut några. Bland annat fem 17-åringar.

– Vi har våra deviser vi lever efter: ”Laget före jaget” och ”90 minuter, 100 procent”. Och vi kommer aldrig att äventyra klubben.

– Det finns inget att förlora för vi har ingen ekonomi. Första januari 2014 hade vi förresten för första gången på många år ett eget kapital. Det du! Och vi har nog dom största ambitionerna.

Lycka till, Issa!

FOTNOT: Lagen har redan mötts en gång i år. Traditionsenligt inleds nämligen fotbollsåret med ett möte J-Södra-HFF. I år den 25 januari i Elmiahallen. Resultat 1-0 till J-Södra, Dijan Vukojevic målskytt i 77:e minuten, publiksiffran 1 652.

Text: Lasse Sandlin, Kraftfull Kommunikation / Foto: Expressbild