Brons i U17-VM och guld i U21-EM. Nu ska Sverige bli ännu bättre att upptäcka unga, lovande spelare. Svenska Fotbollförbundet vill i samarbete med Svensk Elitfotboll bredda ungdomsverksamheten och satsar på konceptet future players.
– Jag vill poängtera att Future Team inte är ett b-lag, det är bara ett annat sätt för oss att hitta spelare med stora fotbollskunskaper, säger Hans Wildow ansvarig för satsningen på Svenska Fotbollförbundet.
Både Belgien och Danmark använder sig av begreppet future teams med framgång och numera också Sverige. Tanken är så klart att få fram så bra fotbollsspelare som möjligt, men det finns olika vägar att gå för att nå toppen. En del spelare utvecklas senare än andra och det är dessa spelare, som annars sållas ut tidigt på grund av sin outvecklade fysik som nu ska fångas upp.
– Målet är att våra elitklubbar och vi på förbundet ska stimulera våra blivande elitspelare maximalt och förbättra våra inhemska ligor och våra landslag, säger Hans Wildow.
Tanken är att spelare med bra fotbollskunskaper, men som är lite sena i sin fysiska utveckling, väljs ut som så kallade future team players, där man låter spelarna utvecklas ett par år innan de går in i den ordinarie landslagsverksamheten.
– Vi varken mäter eller testar de här killar. Vi söker unga spelare med mycket god spelförståelse, teknik och karaktär men som är lite senare i sin fysiska utveckling. Kan vi stimulera fler spelare blir urvalet bättre för både klubbarna och våra ungdomsförbundskaptener, säger Wildow.
För pojkar födda -00 inleddes kartläggningen vid Elitpojklägret i Halmstad 2015. Till sin hjälp för att hitta spelarna runt om i Sverige har Hans Wildow haft tränarna i Sveriges sextio akademier samt distriktens spelarutvecklare. Sammanlagt identifierades ungefär 110 spelare födda 2000 som Future Team-spelare.
För någon vecka sedan kallades 33 spelare till ett första läger på Bosön. Nästa år, när spelarna är 16 år, genomförs ett vår- och ett höstläger samt två landskamper mot Danmark och Belgien. Tredje året, när spelarna fyllt 17 år, slutar Future Team satsningen och spelarna går in i den ordinarie landslagsverksamheten.
– Av de spelare som våren 2015 var uttagna till Future Team-läger spelade fem spelare landskamp hösten 2015 i Claes Ericssons pojkar 17-lag. Det här är en kick för spelarna. De blir bekräftade och får något att sikta mot. Enda skillnaden på de här fotbollsspelarna och de i de andra landslagen är att de inte är lika långt gångna i sin fysiska utveckling. säger Wildow.
Störst fokus läggs på individuell utveckling för future team-spelarna. Deras spelförståelse anses redan vara bra och enskilda samtal hålls för hur spelarna ska kunna förbättra sig och hitta sina egna utvecklingspunkter.
– Baserad på forskningsresultat är det här ett bra sätt att möta skickliga fotbollsspelare som är sent fysiskt utvecklade. Jag vet att tränarna i klubbarna är bra pedagoger och det är i klubbmiljön spelarna får sin utbildning som för svensk fotboll framåt, avslutar Hans Wildow.
Om några år vet vi om satsningen gett resultat och svensk ungdomsfotboll blivit ännu bredare.
Fakta Tipselit:
Tipselit är ett mer än 20-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger.
Totalt är 733 aktiva spelare registrerade inom Tipselit just nu. 240 spelar i Allsvenskan och 234 i Superettan.
Läs mer på tipselit.se
Robert Johansson/Roger Björkman / FOTO: Bildbyrån