Grupperna i sommarens Tipselit Trophy som spelas som en del av Gothia Cup är nu lottade. Totalt spelas sex grupper med fyra lag i varje, varav två är svenska.
– Det känns som att det här året är det jämnaste någonsin, säger Tomas Andersson, Akademichef i BK Häcken.

24 lag gör upp om att vinna den åttonde upplagan av den prestigefyllda turneringen. Tolv speciellt inbjudna svenska lag och tolv speciellt inbjudna lag från utlandet. Från Sverige deltar Kalmar FF, Gefle, Elfsborg, IFK Göteborg, Djurgården, AIK, IFK Norrköping, Häcken, Örebro, Hammarby, Malmö och Helsingborg.
– Vi har bjudit in de åtta bästa allsvenska akademierna plus de lag som spelade finaler i U17-SM förra året, säger Tomas Andersson. De svenska lagen brukar stå sig bra i Tipselit Trophy. Vi är duktiga i den åldern i Sverige.

De svenska lagen får nödvändig internationell erfarenhet som kommer att hjälpa dem senare i karriären.
– Så är det. De svenska lagen får möta en annan fotbollskultur och de får en internationell erfarenhet i att möta andra spelsystem och ur det går till ute på kontinenten med saker som tjuvknep och liknande. Det är lärorikt. Ofta vinner ett utländskt lag men inte sällan så är tre svenska lag i semifinal.

Bland de utländska lagen märks fjolårsvinnaren Right to Dream från Ghana, engelska Doncaster Rovers och Osasco från Brasilien.
– Vi tror att årets turneringen blir den bästa och jämnaste någonsin men man kan aldrig veta med de utländska lagen. Vi har förväntningar att de utländska lagen ska hålla den klass som vi tror att de gör. Vi är noga i utvalet men man kan inte veta till 100%. Även om man sett lagen själv så vet man inte att det är lagen som kommer.

Gruppindelningen:
Grupp 1:
Doncaster Rovers (England)
IFK Göteborg
Hammarby
Osasco (Brasilien)

Grupp 2:
Gefle
Niendorfer (Tyskland)
ASEC (Irland)
BK Häcken

Grupp 3:
AIK
Elfsborg
ACBB Paris (Frankrike)
Project Playground (Sydafrika)

Grupp 4:
NK KRSKO (Slovenien)
Helsingborg
CCL Soccer Club (USA)
IFK Norrköping

Grupp 5:
Örebro
Djurgården
Skonto FC (Lettland)
Right to Dream (Ghana)

Grupp 6:
HJK Helsinki
Kalmar FF
Malmö FF
TikiTaka Academy (Nigeria)

Läs mer på Gothia Cups hemsida

Fakta Gothia Tipselit Trophy:
Tipselit Trophy är en talangturnering för 17-åringar som ingår i Gothia Cup, och är kanske den mest prestigefyllda pokalen att vinna under veckan i Göteborg. 24 lag deltar, alla speciellt inbjudna. 12 från Sverige, 12 från utlandet. Lagen delas in i sex grupper där gruppvinnaren plus de två bästa tvåorna totalt går vidare till A-slutspel.

Fakta Tipselit:
Tipselit är ett mer än 20-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger.

Läs mer på tipselit.se

Text och foto: Robert Johansson