Eter en gastkramande och svängig final mot Malmö FF stod BK Häcken som segrare av Svenska Cupen. Simon Strandberg satte den avgörande straffen och säkrade därmed Häckens första titel någonsin. 
– Jag ville bli hjälte och det blev jag ju. Det är jävligt skönt, säger han.

De 22 302 på läktaren i Malmö fick följa ett riktigt drama i cupfinalen mellan Malmö FF och BK Häcken. Hemmalaget började bäst och gick upp i tvåmålsledning innan paus efter mål av Markus Rosenberg och Magnus Wolff Eikrem. Men i den andra halvleken vände allt.

I den 50:e minuten blev Oscar Lewicki utvisad efter en tackling på Mohammed Abubakari. Stärkta av att vara en man mer på banan började då Häcken sin upphämtning. Reduceringen kom genom Demba Savage som nickade bollen upp i krysset efter ett inlägg. Kort därefter satte Nasiru Mohammed kvitteringen.

Malmö svarade med att ta tillbaka kommandot i spelet och hade mycket av bollinnehavet resten av matchen – men inga fler mål föll under ordinarie tid. Och inte heller i förlängningen.

I straffläggningen hade Malmö och Erdal Rakip chansen att avgöra. Men Peter Abrahamsson räddade först Rakips straff, och kort därpå även Anton Tinnerholms. Simon Sandberg fick då chansen att avgöra – och han var kylig och säkrade klubbens första titel framför den tillresta klacken.

– Jag ville bli hjälte och det blev jag ju. Det är jävligt skönt. Bara att se vad det betyder för folket här. Att få göra det här för klubben och för fansen, säger Simon Sandberg till SVT.

Tränaren Peter Gerhardsson, som varit i klubben i åtta år, var självklart väldigt glad efter slutsignalen.

– Det är underbart. Som klubb är det viktigt att bryta barriärer och det här kan ge ringar på vattnet. När Simon sätter den sista briserar allting. Det är fantastiskt för alla, säger han.

Tack vare segern är nu Häcken klart för kvalspel till Europa Legaue i sommar.