En stark svensk första dag följdes upp med en betydligt tyngre andra dag. Under söndagens speldag blev det förlust för både BK Häcken och Hammarby IF. Här är en sammanfattning efter första helgen av Skandinaviska Mästerskapen.
– Det är hög nivå på matcherna och ett proffsigt arrangemang, säger BK Häckens Akademichef Tomas Andersson.

Häcken föll med uddamålet 0-1 mot danskarna FC Midtjylland inför välfyllda läktare. Dessförinnan vann Sogndal det helnorska mötet mot Mjöndalen med 2-1 i grupp A. Mjöndalen är avsågade på noll poäng och har inte någon chans på finalplatsen som Sogndal, Midtjylland och Häcken gör upp om.

De svenska lagen är kvalificerade via seger respektive andraplatsen i U19 Allsvenskan tidigare i höst och har gjort en bra prestation i turneringen, även om det blir svårt att nå finalen.

– Vi BK Häcken är med för första gången i Skandinaviska mästerskapet och vi är väldigt positiva. Det är hög nivå på matcherna och ett proffsigt arrangemang i Prioritet  Serneke Arena. Vi kommer definitivt att ha som mål att delta varje år, menar Tomas Andersson.

Grupp A:
Fredag 16 november
BK Häcken – Mjöndalen 3-1
Sogndal – Midtjylland 0-0

Söndag 18 november
Sogndal – Mjöndalen 2-1
BK Häcken – FC Midtjylland 0-1

1. Sogndal 4p
2. FC Midtjylland 4p
3. BK Häcken 3 p
4. Mjöndalen op

Matcher fredag 7 december:
16:00 FC Midtjylland – Mjöndalen
20:00 Sogndal – BK Häcken

I grupp B hade Hammarby en tung söndag. Efter att ha hämtat upp 0-2 till 2-2 mot Bröndby i fredags blev det i dag söndag en klar förlust mot AGF som vann med 3-1. Tidigare under söndagen vann Rosenborg mot Bröndby med 2-1 efter ett sent mål. Inför den tredje och sista gruppspelsomgången har alla lagen fortfarande chans att knipa finalplatsen med AGF och Rosenborg i förarsätet.

Grupp B:
Fredag 16 november
Hammarby – Bröndby 2-2
AGF – Rosenborg 1-1

Söndag 18 november
Bröndby – Rosenborg 1-2
Hammarby – AGF 1-3

1. AGF 4p
2. Rosenborg 4p
3. Bröndby 1p
4. Hammarby IF 1p

Matcher fredag 7 december:
14:00 AGF – Bröndby
18:00 Hammarby IF – Rosenborg

Läs allt om Skandinaviska Mästerskapen på Tipselits hemsida.

Fakta Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 62 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2017 hade totalt 803 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 282 av dessa spelade i Allsvenskan och 353 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se