Grimstaskolans aula var fylld till brädden när Brommapojkarnas akademi hade samlats för att ta del av samtal runt det allt mer uppmärksammade hotet om matchfixning.
– Det är viktigt att prata med de här spelarna och visa dem hur det ser ut och vad de eventuellt kan komma att råka ut för, säger Mikael Sörnäs, Koordinator i BP.

Det var Svensk Elitfotbolls och Svenska Spels resurs mot matchfixning, Anders Wikström, som besökte Brommapojkarnas akademi som ett första steg i hans jobb med att ta fram en informationsplattform mot matchfixning till samtliga klubbar i Allsvenskan och Superettan.

– Det blir som ett test för mig att se att informationen fungerar i klubbarna. Målet är sedan att prata med alla akademiansvariga i alla klubbarna, att utbilda de som i sin tur utbildar, säger Anders Wikström.

Brommapojkarnas akademi från U16 och uppåt hade en generell samling på Grimsta i samband med BP:s match mot Helsingborg i Superettan och passade på att kombinera med en utbildning i matchfixningsfrågan.

– Det här är en verklighet vi måste vara beredda att kunna hantera. Vi måste visa våra spelare vilka syften det kan ligga bakom olika närmanden mot spelarna och det är viktigt att de kan känna en trygghet och tillit till oss att kunna berätta för oss om det händer dem, och att vi hjälper dem om det skulle hända något. Där är det jättebra att Anders finns så vi kan gå via honom, han har sina kanaler hur han kan gå vidare.

Mikael Sörnäs berättar att BP jobbar med att lära sig hantera den här typen av frågor och att målet är att utveckla organisationen för att bland annat hantera matchfixningsfrågorna.

– Information en sak men sen måste vi jobba kontinuerligt att stötta spelarna i dess ärenden. Vi behöver en organisation att kunna föra det vidare och om det någon gång skulle hända.

Nästa steg för Anders Wikström blir att utbilda samtliga akademichefer i föreningar i Tipselitnätverket så att de i sin tur kontinuerligt kan utbilda sina egna akademispelare.

– Genom att sätta ihop ett gediget utbildningsmaterial säkerställer vi att samtliga klubbar kan utbilda sina spelare på bästa möjliga sätt. Mitt synsätt är att fotbollens ansvar i matchfixingfrågan är att informera. Genom att alla får veta vad som gäller och hur man hanterar eventuella frågor som rör matchfixing tar vi ett ansvar för fotbollens trovärdighet.

Fler texter om utbildningen i spelansvar och matchfixing:
Nolltolerans mot matchfixing
Före detta allsvensk spelare resurs mot matchfixing
”Nu vet spelarna vad som gäller”
”Alla vet någon som haft problem”