I dagarna två har SEF och SvFF genomfört en historisk kurs. Nämligen den första kursen i svensk fotboll för digitala matchanalytiker. Kursen är ett samarbetsarrangemang mellan SvFF och SEF innanför projektet ”Fotbollsutveckling herr/pojk elit”.

Kursen är startskottet på olika delprojektet som syftar till att stärka våra landslag, men också att höja kunskapsnivån på våra elitklubbar så att det ökar möjligheten till deltagande i CL och UEL.

13 klubbtränare deltar från 14 klubbar och SvFF har två representanter. Malmö FF har två deltagare med och i stort sett alla våra större klubbar deltar. Kursinstruktörer är Ulf Kristiansson från AIK (tidigare SvFF) och Andreas Karlsson från SvFF.

Efter dessa två dagar följer en webbaserad supportundervisning i två månader och sedan avslutas kursen med en samling i februari, preliminärt på La Manga i samband med en internationell turnering för 17-åringar.

Kommentar från kursinstruktör Ulf Kristiansson:

”Spännande initiativ för att få ut kunskap kring detta och denna kurs är en bra start på arbetet att komma ikapp övriga fotboll kring digital matchanalys”


Kommentar från kursdeltagare Torbjörn Arvidsson från Halmstad BK:

”Kursen ger oss chansen att ta ytterligare ett steg i hur vi ger information till tränare och naturligtvis spelaren.  Om vårt spel och om den enskilde spelaren.”

 

Rapport från Stefan Lundin
Svensk Elitfotboll