Det är inte bara spelare som börjat sin karriär i Tipselit. Projektet ger i första hand klubbarna en möjlighet att anställda en tränare på heltid och utifrån de premisserna så är det många lovande tränare som tidigt kunnat satsa på sitt yrke.
– Tipselit är en skarp miljö att förkovra sig i, i lugn och ro och jobba med sin egen filosofi, säger Kalmars tränare Peter Swärdh.

Peter Swärdh började själv sin karriär som tränare i IFK Hässleholm där hans akademitränare Alf Jönsson, tack vare Svenska Spels årliga tillskott till Tipselitprojektet, fick en möjlighet att jobba heltid med att vara tränare.

– Det var nästan över en natt som klubbarna fick möjligheten att anställa en Tipselittränare och det var en enorm skillnad att plötsligt kunna jobba heltid med fotbollen. Svenska Spels pengar är starkt riktade pengar mot en tränare. Det var väldigt viktig att klubbarna skulle anställa tränare, annars hade pengarna gått till spelarna. Projektet fick snabbt ett starkt fotfäste.

– Kakan från Svenska Spel var från början en förutsättning att komma igång och det är många klubbar som aldrig skulle ge upp de tränarna idag, det kan jag säga.

Peter Swärdh säger att en liten klubb IFK Hässleholm visade stora resultat tämligen omgående genom att klubben kunde planera och genomföra sin träning på ett helt annat sätt än tidigare.

– IFK Hässleholm hade inte haft en landslagsspelare på 20 år men det kom fram sex-sju landslagsspelare direkt, mellan åren 1995-1998 på ett ungefär. Till exempel Tobias linderoth. Det var en stor skillnad att kunna lägga till kvalité på tränaren och kontinuitet i träning och spel.

1999-2002 gick Peter Swärdh vidare och blev själv Tipselittränare i Helsingborgs IF och mellan 2002-2006 flyttades Swärd upp som tränare för Helsingborgs A-lag i Allsvenskan. Ett då naturligt steg efter åren med Tipselitakademierna.

– Som tränare fick jag förskansa mig tack vare Tipselit. Jag har fått fortbildning och träna de bästa spelarna. Tipselit är en skarp miljö att förkovra sig i, i lugn och ro och jobba med sin egen filosofi.

Utöver Peter Swärdh så finns det en uppsjö andra svenska elittränare som gått via Tipselit till där de är i dag. Peter Swärdh skulle ändå säga att projektet är viktigast för spelarna.

– Framför allt så är hela Tipselitprojektet väldigt lyckat. Inte minst för spelare. Det kommer fram fler och fler spelare men den utvecklingen av akademierna och Certifieringen som det är nu. Svenska Spel är en viktig partner och med deras starka koppling till fotbollen så är deras ekonomiska hjälp både rätt placerad och ovärderlig.

Exempel på tränare som gått via Tipselit och deras Tipselitklubb:
Jörgen Lennartsson, Helsingborgs IF
Mikael Stahre, AIK
Rickard Norling, AIK
Peter Swärdh, Helsingborgs IF
Peter Gerhardsson, Helsingborgs IF
Jimmy Thelin, Jönköpings Södra
Jens Gustafsson, Falkenbergs FF / Halmstads BK
Tomas Andersson, Gefle IF
Pelle Olsson, Gefle IF
Joel Cedergren, GIF Sundsvall
Alexander Axén, Örebro SK
Axel Käll, Örebro SK
Jörgen Wålemark, BK Häcken / Varbergs BoIS
Hasse Eklund, Helsingborgs IF
Patrik Winqvist, Trelleborgs FF / Malmö FF
Benjamin Westman, GAIS
Christian Järdler, Ängelholms FF

Fakta Svenska Spel Tipselit:
Svenska Spel Tipselit är ett 25-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll.

Varje år bidrar Svenska Spel med 12 miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll. Pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut enligt ett certifieringssystem bland de deltagande 59 klubbarna.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga svensk fotboll för framtiden.

2016 hade totalt 749 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 244 av dessa spelade i Allsvenskan och 320 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se